Petua Orang Lama

14:30

Bukan sebarangan air dalam gambar tu......ayor + garam (2 sudu kecik)..aku kan ulser dari ahad lepas..tak tahan le ghasa..sakit,pedih bile bergesel ngan gigi..nak senyum pun tak leh..kalau nak senyum, aku terus senyum tunjuk gigi sbb nk tarik mulut tu senyum sikit,tak tahan pedih sbb ulser tu bergesel ngan gigi..memang aku dah beli ubat yg sebelum ni aku citer cam mujarab je tu..tak baper nak mujarab lak ngan aku kali ni..bile letak ubat tu, time tu je pedih hilang sebab dia jadik kebas..so ko tak rasa sakit.tapi bile dh hilang kebas tu, tahan je le ngan pedih,effect sekali kat kepala pun sakit.....tension aku..so hari rabu lepas, aku tak kira..aku try jugak petua orang lama ni..kumur  ngan air garam..aku bancuh garam ni dalam air panas..aku tunggu agak2 suam baru aku kumur..perghhhhh..masa kumur tu aku tak kumur sangat pun sebab pedih sangat..tak tahan..mata aku merah..jadiknya aku cuma biar je air garam ni dalam mulut aku..aku buat 2-3 kali..sebelum tidor  aku repeat lagi..hasilnya semalam, dah kurang sikit pedih..malam semalam,aku buat lagi sekali..and pagi ni, dah kurang lagi sikit pedih2..time makan tu still lagi le aku berhati2 sebab takut terkena tang ulser tapi idok le pedih sangat..alhamdulillah..korang pun kalau2 kena ulser, cuba je lah petua orang lama ni..tak yah beria beli ubat bagai..

You Might Also Like

2 Comment

  1. betul..kalau nak lebih mujarab, ambil garam tu terus letak kat ulser. lagi cepat sembuh. tapi pedih la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana..kumur ngan air garam tu pun dh cukup pedih..rasa bergegar pala jap..huhu

      Delete