AFB Feeds

LifeStyle

God Bless You @ Alhamdulillah

10:19

Saja nak share story sikit..semalam aku & mr hubby tido umah mak aku sebab mr hubby keje sampai lewat malam.Nak balik umah kitaorg malam2 naik motor,agak jauh so decisionnya better tido umah mak aku jer..just nak tanya opinion sikit,selalu kalau kita bersin..kita akan sebut apa?rasanye 'alhamdulillah',kan?aku tulis ni bukan ler bermaksud aku & mr hubby ni baik gilerrrrr ler sangat..cuma sekadar pendapat kitaorg jer..

Pagi2 ni masa kitaorg naik lif, ada le sepasang suami isteri,baby dorang & adik pompuan pada si isteri kot..masuk2 je dalam lif, yg si isteri ni cam membebel kat adik pompuan dia..duk tanya adik dia nak naik apa..LRT ke,komuter ke..peh tu, dia cakap la LRT ni ada jadual dia..x macam komuter..x de jadual..aku berdiri sebelah ngan si isteri ni..aku cam confuse dia cakap gitu sebab setahu aku komuter yg ada jadual pukul baper akan sampai melainkan kalau ada delayed..LRT lak lebey kurang dalam 10-15 minit setiap satu..boleh agak2 ler..x tau le pulak kot stesen komuter yg adik dia nak naik tu, screen yg appear pukul baper komuter sampai, rosak pulakkan..dalam lif, si isteri ni membebel kat adik dia..adik dia senyap je..kakak dia tanya berpatah2..dia jawab sepatah dua jer..'lrt kot'..hah,lebey kurang gitu je adik dia jawab..muka adik dia pun cam 10sion je kakak dia membebel2..dah le sore boleh tahan kuat..aku bdiri sebelah dia pulak tu..okey berbalik pada story macam tajuk entry ni & yang aku tanya pasal bersin tu..gini storynye..kan aku mention tadi dorang ada baby..si suami yg tengah dukung baby dorang tu..tetiba baby dorang terbersin..yg si isteri a.k.a mak baby ni terus cakap kat baby dia 'god bless you'..aku senyap jer la..dalam hati, napa x cakap 'alhamdulillah'..yea ar dia cakap 'god bless you' tu macam tiru omputeh lak..lantak ler,kan malas nk amik port..macam le aku baik sangat..aku tak cakap apa2 pun kat mr hubby..masa mr hubby tengah bukak kunci kat motor..mr hubby cakap macam ala2 tiru yg si isteri tadi cakap kat baby dorang 'god,bless you'..aku senyum je lah,aku pun cakap ada tpikir napa si isteri tu tak cakap 'alhamdulillah'..mr hubby pun cakap menda yg sama..kan elok kalau cakap 'alhamdulillah'..macam2 ragam orang ni..tapi bukan le aku nak ngata,si isteri tu tadi nampak cam hoverrrr sikit..apa2 je lah..klik SINI kalau korang nak tau pasal bersin napa kita cakap 'alhamdulillah'..kalau yg dah tau tu, x pe la..aku cuma share untuk yang tak tau..even kalau kita dengar org bersin,kena jawab something..aku pun baru tau pasai ni..see aku bukan le baik sangat pun.. :D

LifeStyle

Pool Side

12:55

1st time gi kenduri buat kat sebelah kolam..kelas kooo.jakun jap aku..al kisahnya malam smlm pas gi umah mak aku, kitaorg attend majlis kesyukuran & akikah 2 puteri pada ofismate mr hubby.dorang duk kat kondo, tu yg buat majlis ni kat area kolam renang..yg aku cam jakun jap..selalu attend kenduri yg buat kat umah @ dewan je..tema pink ler..kata puteri,kan..makanan dia best2 gak tapi aku lupa snap gambor sbb dah lapar sgt..sampai2 tu, mr hubby & kawan dia borak2 dulu so kena nunggu le jap dorang bersembang..kalau majlis kawan aku,mmg dah buat muka tak malu gi amik makanan..speselnya ada kambing panggang & western (wedges ngan sos2 dia)..perghhh sedap kot sos yg aku amik tu tpi aku cicah ngan wedges je..daging kambing,aku tak berani nak makan..silapnya aku tak nmpk ada makanan lain,duk nampak nasi beriani je so nasi le yg aku amik banyak..aku benornya tak baper gemor nasi beriani ni tapi aku tak pasan ada menu lain, tu duk amik nasi banyak.pengajaran, next time gi kenduri tengok dulu menu apa yg ada.. :D makanan lain cam laksa (my feveret..tapi nak amik pas makan nasi,tak larat dah.perut penuh) & pencuci mulut cam buah ngan kiut muffin, kek yg pelangi tu..sedap gak kek tu..1st time try..sebelum ni ada gak aku baca kat blog some1, pasai kek pelangi ni..sekali dah rasa, baru aku tau napa org gemor benor kek ni..

tema pink..

ni la doorgift tuan rumah bagi..yeay,tempat letak pen tu mmg dah lama aku plan nak beli tapi tak terbeli2..tengok smlm dapat free..dapat 2 lagi..1 dah rasmi, aku letak kat umah..1 lagi nak bawak letak kat opis..saja tanya mr hubby dia nak bawak 1 ke opis ke..sah2 mr hubby tak mo..hehe..saja macam omputih cakap 'sweet mouth'..kalau melayunya 'manis mulut'..hehe..

cenderamata dari tuan rumah


Aidiladha

Salam Aidiladha

11:33

Salam Aidiladha to TTCian member & kawan2 blog ku..aku & mr hubby raya kat KL je memandangkan ongkos tak baper nak memberangsangkan..plus famili aku pun tak balik kg sebab adik aku yg no.2 baru start keje kat tempat baru so dia cuti hari ni je..skrg aku & mr hubby ada kat rumah.jap gi baru gerak ke rumah famili aku. so ,menu untuk pagi ni macam gambar kat atas..sorry gambar tak baper clear lak..hari ni aku masak nasi impit & kuah kacang, rendang daging..tu je..kuah kacang, 1st time aku masak..nasib jadik..rasa not bad jugak..hehe..puji diri sendiri.. :D al-kisahnya kuah kacang tu, smlm masa balik keje, aku & mr hubby mencari kat kedai, kacang tanah tu..org kedai ckp dh abis..try cari kat TESCO lak..pun sama..clear..agaknya hari ni sume buat menu nasi impit ngan kuah kacang..so mr hubby suggest cari kuah kacang yg segera..jumpa..kuar dari TESCO,mr hubby tak puas hati,suh try cari kacang tanah ni kat 1 kedai yg ada jual kacang2,kerepek2 area umah kitaorg ni..kalau ada, ada le..x de x pe..sebab dah beli yg segera..tengok,tengok alhamdulillah, ada pun..kacang tanah dah siap panggang & garam, bak kata org kedai tu 'tggal nak makan je'..so pagi ni, aku blend je kacang tanah yg beli kat kedai tu, campur ngan kuah kacang segera tu..tadaaa, jadik..sonang je buatnya..ingtkan susah benor..then, tambah 1 lagi menu aku buat rendang daging lak..so dalam kul 10 baru aku & mr hubby makan..burppp,kekenyangan  :D

ofis

China ke Langkawi?

11:25

Bos aku gi China last week..kitaorg sume duk tunggu2 apa la souvenir dia beli untuk ofis..al maklum le bos aku ni agak berkira sikit orangnye..hehe..tengok,tengok bos aku bagi cam gambar kat bawah ni..rasa2nya dia beli coklat2 ni kat Airport je..masa bos bagi coklat2 ni suh aku agih2kan, dia cakap masa kat China dia tak shopping sbb tak sihat..so aku amik je lah w/pun dlm hati..Coklat jerrr?haha..x bersyukur..kurang2 ada gak bos beli something untuk staff2 ofis..tpi dorang confuse..ada le sorang dua nanya ngan aku 'SUB gi China ke Langkawi?'..ada gak le yg merungut..aku back up le bos aku..aku cakap "okey le tu..dari SUB tak beli apa2,kan?"..beg kecik yg ada coklat toblerone tu aku amik sbb comey..boleh letak brg2 makeup aku [brg makeup le sgt pdhal bedak,foundation,perfume & eyeshadow jerr].. :D

Coklat Daim & Toblerone


 

contest

aku pilih nak cantik

22:33

Tajuk x boleh bla..santek ker?akceli dpt tau contest ni dri blog K..contest Pilih dan Menang..klu korang nak joint gak,klik ar kat link atas ni..pilih nak cantik,nak slim @ nak lebatkan rambut..tadi saja suh mr.hubby teka..aku pilih yg mana..guess what..betui mr hubby teka..hihi..syg mr hubby ketat2 la..mr hubby cakap kalau aku pilih London WM,aku mmg dah slim cuma tang peyut muncit sikit,Yun Nam lak-rambut aku mmg lebat..so konfirm2 le New York Skin Solution a.k.a nak santekkkk..hehe..yeay,apa daaa melalut lak aku..untuk info lebey lanjut, tgk step2 aku tunjuk kat bawah..

Pilih & Menang..pilih la nak rambut lebat ke,badan slim river ke @ nak santekkkk


lepas dh pilih salah 1 tdi, ada 2 video..korang pilih la yg mana korang rasa peserta dapat hasil yg paling mantop,meletup..
dah pilih..isi borang ni..wah,kalau menang hadiah utama tu sure aku btmbh2 santekkkk..hehe..(verangan lebey)..yg hadiah penyertaan tu,ntah le aku pun x pasti betul ke idok..kita try je lah..bukan kena bayor pun..


LifeStyle

Memacam..hehe

12:25

SEBELUM COUPLE :

L: ye! abg dah lama tunggu saat ini!
P: abg nak tinggalkan sayang ke?
L: mestilah tak? tolong jangan fkir macam itu. tak mngkin terjadi!!

P: abg cintakan sayangkan?
L: ye, setiap hari.
P: abang pernh tipu sayang tak?
L: Tak! Kenape sayang selalu tanye macam itu?
P: abang akan selalu keluar dengan sayang tak?
L: setiap kali ada peluang abang tak akan lepaskan.
P: abang akan pukul sayang?
L: giler ke?abang bukan lelaki macam itu!
P: boleh ke sayang percayakan abang?
L: yaa!
P: sayang!

SELEPAS COUPLE:
baca dari bawah dan keatas pula

bisnes kecil-kecilan

Purse Gred 3AAA

17:29

Koleksi purse gred 3AAA..kalau sesapa interested, boleh tengok kat FB bisnes aku..kasi geram sikit..aku letak 2-3 keping gambar..hehe

COACH PURSE CH2020
COACH PURSE 
COACH PURSE 1 SET
FURLA PURSE HPO 2
ehhhh..terlebey plak 1 gambar..x pe la..saja je sebenarnye nk bgi korang geramsss.. :D koleksi yg lain leh tengok dalam fb aku..kang letak byk2 kat sini, blog aku dah jadik blog bisnes lak..so sesapa yg berminat boleh add aku kat FB..

bisnes kecil-kecilan

Special offer.. :D

12:55

Dulu2 sebelum kawen, aku pengumpul beg tegar..tapi skrg aku bisnes beg ler pulak..so kat bawah ni aku letak sikit gambar2 beg yg ada promosi skrg..kalau ada antara korang yg interested, boleh wassup aku (0163333046)..if ada sambutan, aku up lagi..hehe


Beg Gucci Gred A
Beg Gucci Gred A kat atas ni, untuk member2 blog aku bagi RM80.00 (termasuk pos)..

Beg Coach & Purse Gucci (SOLD)
Beg & Purse Gucci
2 gambar kat atas ni RM100 (termasuk pos)..

STOCK CLEARANCE / JUALAN PENGHABISAN STOK BOOKING 1 HARI SAHAJA (24JAM) SIAPA TRANSFER DULU..DIA YANG PUNYA..FREE POS TERMASUK SABAH SARAWAK.. JIKA BERMINAT.. *SILA KOMEN KAT ENTRY * Wassup 0163333046..TERIMA KASIH



Sling Bag Coach
Gambar ke-3 ni, harga RM30 (termasuk pos) tapi item no.3 dah sold out

Sebenarnya banyak lagi tapi untuk permulaan bisnes beg aku ni, aku bagi sikit dulu la..kalau sapa yg ada friend ngan aku kat fb bisnes aku tu, harga beg yg Gucci Gred A & Beg n Purse tu, dlm fb harga yg sebenar tapi untuk member2 blog aku bagi special discount sikit..untuk permulaan kata,kan..but gambar ke-3, harga beg kat blog & fb sama je sbb aku rasa dah murah tuuuu..

update : beg baru kat bawah - RM85.00 (termasuk pos)



Coach Wristlet
High Grade AAA


ofis

Yeay..dpt no.3

13:40

yeay..dapat tempat ke-3 untuk bulan September hasil dari 5S bilik bos..boleh tengok entry SINI & SINI..Untuk aku dah satu kebanggaan ni w/pun dapat tmpt ke-3..yea ar,aku yg fenat2 kemas bilik dia bagi clean & clear..harussss ler berbangga dgn pencapaian diri sendiri.. :)




mr hubby

hobi baru ke?

20:05

aktiviti semalam (sabtu)..mr hubby men paintball,aik hobi baru ke?..no le akceli kawan ofis dia blanjer..aku jdik tukang tngkap gambor je la..x kose aku nk men..dh le sejak2 dh kawen ni, stamina kureng..jln laju sikit pun dh mengah..ni plak aku nk lari2..x yah le..baik aku duk tepi je..kawan mr hubby yg belanja tu, asik duk usik aku..tnya nk men tak paintball..peh tu dia amik senapang,letak kat aku..sabor je lah aku..ishhhh..sah2 aku x mo..semlm ujan dri pagi smpai ke ptg so mr hubby n kengkawan ofis dia men dlm ujan..duk tggu ujan benti,x nmpk cam nk benti pun..so redah le men dlm ujan..okey le,malas nk membebel pnjg2..layan gambar je la..


borak2 dulu..duk tunggu ujan benti sebenarnya
 
mr hubby & member ofis yg belanje

kelakar le pulak tengok mr hubby pakai menda alah kat kepala tu..hehe
ku x nmpk mana mr hubby..tapi snap je la gambor
ready tuk btempur..kenkonon ler mcm ala2 askar..
snap gmbr dari bawah khemah je sbb ujan
nak panggil apa ni yeak..senapang le kot..senapang paintball

ujan x benti2 masa ni so myebabkan ayor sana sini..

gigih menembak w/pun ujan2

penuh ayor dlm khemah..punya lebat ujan

rasanye ni kawan mr hubby..

mr hubby menyorok..macam org x nmpk dia..

padang ke-2

peluru paintball

TTC

My oPK

18:35

cycle baru ni aku ada wat OPK..TTCian tau le kot OPK ni apa?masa bebeberapa cycle lepas aku ada buat tapi asik dpt -ve je (dlm erti kata lain samar2)..klu UPT dpt samar2 cenggini,mau meloncat x hingat rasanye..sebabkan asik dpt -ve je,aku stop jap..peh tu cycle baru ni aku rasa cam nk try blik berOPK2 bagai..so cycle baru ni ada 2 hari,aku dpt result tu cam lebey kurang je..ala2 +ve jer..tapi yg kitaorg ada BD hari pertama dpt cam ala2 +ve tu..yg 2nd tu,x de BD..so kebarangkalian utk 'ber2 ber1',x meletakkan harapan yg tinggi..ni le gmbor OPK aku..ubat homeopathy pun,aku n mr hubby still continue tapi ada le kitaorg ter'langgar' pantang sikit2.aku pun x mo letak hrpn yg tinggi sbb bila cik P dtg mengunjungi je,aku frust sebenornye tpi aku blakon kenkonon cam gagah perkasa je..pdhal dlm hati ada taman,beb..


luahan perasaan

Wah Bertuah.....

13:22

Esok aku kena attend Kursus anjuran LPPKN..so tadi ada sorang E.O. aku inform coz dia ingt aku tak tau pasai kursus ni..aku jawab balik yg aku dah tau..pas tu dia tanya aku kursus apa?aku belum dan nak jawab..laju je dia cakap 'kursus mengandung?'..aku terus terautomatik jawab 'wah,bertuah'.sebenarnya ada lagi ayat aku nak cakap tapi yg keluar dari mulut aku tu je.pikir +ve je la,mebi dia nak bergurau je..pdhal hari tu dia ada citer pasai anak dia yg baru kawen dalam tahun lepas @ hujung tahun 2010,lmbt pregnen..anak dia 10sion sbb org sekeliling asik tanya je bila nak ada baby..aku pun nasihat kat E.O. aku ni..aku cakap dia & wife n famili mertua anak dia jangan le bagi stress @ asik tanya je kat anak dia pasai baby..then,masa dia citer ngan aku tu ghupe2nye anak dia dah ada 'isi'..x pe la,alhamdulillah..dah sampai rezeki anak dia,kan?pas tu tadi boleh pulak dia cakap macam tu ngan aku..huhu..kita yg TTC ni sedaya upaya nak pikir +ve tapi org asik kenakan kita cam tu..scratches,scratches (macam dialog Tiger lakonan Tai dalam citer Mael Lambong)..huhu

bisnes kecil-kecilan

Mencari Pengedar

17:28

As your korang tau, aku kan buat biz kecil-kecilan..jual kek2..beraneka ler..beraneka la sgt..pdhal ada 3/4 jenis je..hihi..sekarang aku & mr hubby tengah cari sesapa yg berminat nak jadik pengedar untuk kek coklat kitaorg yg kiut ni..kek coklat ni sesuai la untuk buat cenderahati majlis kawen ke,majlis cukur jambul ke,majlis tunang ke,majlis harilahir ke,majlis shower baby ke @ apa2 majlis le yg rasa sesuai nak bagi..pada sesapa yg berminat boleh komen kat entry ni / e-mail : fieza_amy81@yahoo.com @ whatsapp : 0163333046

nak bagi korang terliur sikit..kek coklat..nyum,nyum..

petua

Petua Islam

09:45

Just wanna to share dengan kengkawan yg masih single & available :)

Petua Islam Untuk Dipertemukan Jodoh

Fadhilat Surah Yaasin ayat 36: Untuk sesiapa yang belum berkahwin agar dipertemukan jodoh, baca Surah Yaasin ayat 36 dan berdoa. Hembus pada telapak tangan dan sapukan ke muka. Lakukan setiap pagi sebelum keluar rumah.

Surah Yaasin: Ayat 32 - 36
Maha Suci Tuhan Yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya.

 

Dapur FiezaSani

kerabu ikan talapia merah & daging masak hitam

17:14

menu kitaorg hari ni :D resipi turun temurun dari mr hubby famili..dari opah ke mama mr hubby & now turunkan aku lak :D..aku dah few time try buat tapi selalu lupa nak tulis resipi.plus sebelum ni aku mana de blog, tu yg macam malas nak tulis2 dalam buku (eksennye ler aku,pdhal boleh je tulis dlm buku..dasar pemalas sbnrye..hehe)..lagipun semalam masa aku tepon mama nak tanya resipi..kena marah tapi marah manja2 je le..sbb dah baper kali mama bagi resipi, aku yg tak tulis2 dalam buku..hehe..padan muka..okey back to the topic sbbkan skrg aku dah ada blog boleh le tulis kat sini as a reminder untuk aku & share dengan sesapa yg rasa nak try jugak..this is feveret mr hubby & adik beradik dia..

Bahan-Bahan :

Ikan talapia merah - digoreng
santan
1 biji bawang - potong kecik2
2 biji cili merah - tumbuk
kerisik
belacan
asam jawa
garam

Cara-cara :

**Ikan talapia tu goreng dulu..pas tu letak ketepi..
**Santan,bawang,cili merah,kerisik,belacan,asam jawa & garam masukkan dalam periuk sekali..kacau2 & pas tu masakkan kejap dlm 1-2 minit je.DAH SIAP..sedia untuk dihidang..boleh letak kerabu ni atas ikan yg dah goreng tadi @ cicah je macam gambar kat atas..snap picture ni masa mr hubby tengah makan, tu yg tengok ikan dah kena cubit sikit..hehe..btw,kerabu ni boleh simpan dalam peti ais untuk dinner pulak.. 


2nd menu
Daging Masak Hitam

Bahan-Bahan :

1/2kg daging
Segenggam cili kering (ikut suka)
1 biji bawang merah
kicap manis
garam
gula
asam jawa

Cara-Cara : 
**Daging direbus hingga lembut
**Tos daging & perap dengan kicap manis dalam setengah jam
**Kemudian goreng daging tersebut tapi jangan sampai garing..Angkat daging & letak ke tepi dulu
**Bawang besar & cili kering diblend dengan air rebusan daging
**Guna minyak yg goreng daging tadi & tumis bahan blend (cili kering & bawang)
**Setelah bahan blend (cili kering & bawang) dah masak..masukkan kicap manis (kuantiti terpulang),gula,garam & air asam jawa..Kacau2..
**Apabila semua dah sebati, masukkan daging yg digoreng tadi.Kacau2 & jangan biarkan kering sangat..kalau suka boleh letak bawang sebagai hiasan..

mr hubby

Kefenatannnn!!!!

00:19

adoi,doi,doi,doi..sakitnye blkg duk kat kerusi ni..update dari kajang..tengah temankan mr hubby kena buat o.t. kat cawangan kajang..balik keje tdi,terus dtg ke sini..ingtkan sekejapan je.,sekali amik ko..dh kul 12 t/mlm ni still kat sini lagi..aku dh baper pulohkali menguap ni..ngantuk..sakit blkg..esok pagi koje..waaaa..nasib ler ada tv kat sini,boley ler aku melayan tv..kalau tak,kebohsanan aku..nk surf tenet pun,line slow giler..aku nak post entry ni baru cam laju sikit tenet..kalau x,dari tdi nak bukak fb/blog pun jenuh..hai,pukul baper ler abis ni..x larat dh rasa..baper ratus kali duk adjust duduk nk bgi selesa sikit tapi x selesa2 pun..mood ada le mcm nk marah ni tapi sbb mr hubby tgh try utk benti merokok so klu aku buat muncung,sah2 aku yg kena marah balik..yelah,mr hubby ckp nikotin kurang so boley myebabkan dia bad mood..tadi saja tanya,harini isap baper batang rokok?surprise me..none..x pe la,kalau dia rasa boley tahan tak nak merokok..x mo komen lebey2..tapi apapun,pukul baper ler dorang nak habis buat koje ni..fenat,ngantuk,sakit blkg & sume2 ler..waaaaaaaaa!!!!!!!

update : sampai umah pukul 12.45am..waduh,waduh..fenat..yg buat koje tdi mr hubby tpi aku yg fenat lebey2..ngeeee..

mr hubby

katakan "TAK NAK"

14:59

Katakan "TAK NAKKKKKK" pd rokok..rentetan (wah,ayat skema je aku rasa)..okey,sambung balik rentetan pada entry aku smlm pasai mr hubby nak benti merokok..aku cari kat mr google tips2 untuk benti merokok..coz ada sorang member blog aku bagitau kalau nak benti merokok ni tak leh mendadak..tq eMMe..aku setuju sebab aku pun penah dengar pasai ni..jadiknya aku pun cari kat mr google..yg pasai faedah @ benefit kata omputehnya untuk benti merokok, semua pun tahu kebaikannya so aku x nak mention kat sini..yang penting, biar mr hubby cuba untuk katakan "TAK NAK" pada rokok..btw, tips ni aku dapat dari SINI

Tips Bagaimana Cara Untuk Berhenti Merokok Cara Betul dan Berkesan

Terdapat pelbagai kaedah untuk berhenti merokok.  Tapi pastikan anda pelajari kaedah yang betul dan jangan tersilap perhitungan. Faktor yang paling penting adalah keinginan anda untuk menjadikannya satu kenyataan. Usaha tangga kejayaan.
1. Tetapkan tarikh untuk berhenti iaitu target untuk korang berhenti merokok.
2. Yakin diri dan kuatkan azam untuk berhenti merokok.
3. Buatkan nota peringatan dan lekatkan di mana-mana tempat yang mudah untuk koranglihat sebagai peringatan.
4. Katakan pada diri “Saya Bukan Perokok” dan tekadkan pada diri “Saya Mampu Berhenti  Merokok!”
5. Sentiasa berfikiran positif.
6. Dapatkan sokongan daripada keluarga tersayang dan juga rakan taulan.
7. Minum air kelapa muda bagi menghilangkan rasa ketagihan untuk merokok.
8. Setiap kali terasa untuk merokok cuba lengahkan dengan membuat perkara lain sehingga terleka dan lupakan perasaan untuk merokok.
9. Buang segala rokok dan kotak rokok yang masih terdapat dalam simpanan.
9. Yang penting amalkan 12M untuk berhenti merokok


Tips Berhenti Merokok 12 M :
  1. Melengah-lengahkan iaitu cakap pada diri sendiri tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar sehinggalah anda tidak merasa ketagihan merokok.
  2. Menarik nafas panjang iaitu tarik nafas 3 kali secara perlahan-lahan.
  3. Minum air dengan kuantiti yang banyak terutamanya air masak. Elakkan minuman berkafein seperti nescafe dan kopi.
  4. Menyibukkan diri dengan berbuat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok.
  5. Menjauhkan diri daripada orang yang merokok. Cuba jauhkan diri dengan rakan yang merokok  sehingga korang benar-benar telah berjaya untuk berhenti merokok.
  6. Mengelakkan diri daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok seperti berkumpul atau lepak bersama kawan yang merokok.
  7. Mengunyah sesuatu seperti gam dan buah-buahan. Elakkan yang manis.
  8. Membasuh tangan selalu.
  9. Mandi dengan kerap.
  10. Meregangkan otot dengan melakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk.
  11. Meditasi iaitu dengan menenangkan diri supaya dapat berfikir dengan rasional.
  12. Memohon doa iaitu berdoa kepada Tuhan agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha untuk berhenti merokok buat selama-lamanya.
ni pulak personal tips dari someone untuk benti merokok..boleh le baca citer kat blog DIA.kalau aku copy paste kat sini,panjang lak entry aku ni..bohsan plak nak baca pnjg2.. :D

mr hubby

Tanjat gugurl

19:37

Tanjat gugurl..sebab tadi masa sampai kat umah..tetiba..jeng jeng jeng..hehe..mr hubby ckp 'abg nak benti merokok ler'..mau aku tak tanjat..mr hubby seorg perokok tegar nak benti merokok..tapi mr hubby cakap x janji..dia cuba..and mr hubby cakap gak aku kena sabar sebab bile dh benti merokok ni,apa kata mr hubby nikotin kurang dlm bdn so boley myebabkan dia jadik seorg pemarah..huhu..pemarah x pe jgn kaki tangan sume naik..eiii,tatutttt..hopefully x le..caiyok caiyok caiyok sayang..moga bjaya nak benti merokok tu..saja update kat blog sbg bukti klu mr hubby buat2 lupa lak azam baru dia ni..hehe..

Flickr Images

ShopLink Asia

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.