AFB Feeds

Give Away

1st Contest by Akma , Wany & Mira

13:04

kali ni nak masuk contest anjuran adik2 ni pulak..hadiah pun menarik..tajuk contest ni "Blog saya simple tapi comel".tarikh tutup 27 Mei 2012.cara nak pilih pemenangnye,penganjur dah tetapkan mestilah blog simple tapi comel,kemas,tak banyak widget & tak ambil masa untuk loading..hope blog akak yg tak seberapa ni,comel  pada mata akma,wany & mira dan jugak tak ambil masa yg lama untuk loading..maklum ler blog org2 dah berusia ni, nak yg simple je & senang untuk rujuk..okey la,tue je..opss,lupa lak..kena tagged kawan2..sapa yeak aku nk pilih..jeng,jeng,jeng..kawan2 ku yg terkena tagged ialah ifahshhily,kasihkuamani,dhia-wardah

so,pada kengkawanku yg dah kena tagged tu,kalau minat nak joint jugak klik kat banner di atas..okey le,mesti korang nk tengok hadiahnye..sila lihat di bawah :-

Hadiah

Tempat Pertama
- Shawl 
- Inner
- Brooch
- Lens

Tempat Kedua
- Shawl
-Lens

Tempat Ketiga
- Lens 
- Header

Saguhati
5x review blog

segmen

SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST MEI HAZWAN HAIRY

18:30


Cuti2 ni tak tau nk buat apa..mulanye plan nk tengok wayang kat MV tapi memandangkan semua tahu hari ni kat Dataran ada apa..cancel le..kalau turun kl,mmg sah2 sngkut dlm.jammed..so aku BW..tup,tup ada blogger buat segmen kat atas ni..aku tertarik nk joint..nak tau pasai pa..nama'HAZWAN HAIRIY'..aku ingat adik2 aku dah ada blog jugak..hehe..aku ada 2 org adik laki..sorang Azizul Hairiy & sorang lagi Azizul Hazwan.kebetulan sama lak ngan nama segmen ni,tu pasai aku joint.okey,pada sesapa yg nak joint klik kat header atas ni yea.owner ada bagi soalan untuk joint segmen ni,kekerapan berblogging dalam sehari..so jawapan aku,smpai ofis je terus bukak blog aku & aku jengah blog2 lain..so,korang pikir la kekerapan aku berblogging..keje 5 hari seminggu so pagi smpai ptg mmg aku ngadap blog..oit,oit..jgn ingt aku tak de keje pulak.mcm besa,sambil2 aku buat keje,aku berblogging..


Note : baru setel  menjengah blog peserta2 segmen hazwan hairiy ni..kebanyakan sume aku folo & tinggalkan jejak..kalau dorang sudi,jenguk le ke blogku yg x seberapa ni & tinggalkan jejak..

TTC

Usaha FiezaSani ;)

17:09

Pati kurma & susu kambing fresh..

Pati kurma-ada kakak kat ofis aku tolong belikan..tima kaseh k.maz..
Susu kambing - kat area ofis aku ni ada jual..nasib senang nak dapat.. 

Note : dah 2 hari start minum susu kambing + pati kurma ni,badan aku panas gilerrrr..macam nak demam aku rasa.. 

Perut mak

20:14

anak : mak, apa dalam perut mak tu?
mak : adik hang laa
anak : mak benci adik ke?
mak : ehhh,mak tak pernah benci anak mak.
anak : dah tu , kenapa mak telan dia?...
mak : kalau aku tampaq hang jangan tanya pasai pa nohh.
aku cilok dari wall fb member..haha..kiut je..

segmen

SEGMEN NASZ : FOLLOW AND COMMENT

14:24

Segmen,segmen,segmen..ish,aku ni asik bersegmen je..hehe..nak joint klik banner kat atas tu yea..opssss..tak lupa jugak vote Nasz untuk Digi WWWoW Awards kat sini .. BTW,Nasz bukak segmen untuk hari ni je sampai pukul 11.00mlm..so,apa lagi..mari ar kita bersegmen sama2..

Note : baru selesai menjengah ke blog2 peserta segmen NasZ ni..ada yg tak boleh bukak pun jadiknye kita skip le..jgn kecik hati yeak pd yg berkenaan..

Adik ipar aku.....

10:45

Hai,adik ipar aku ni..smlm mr hubby call mama tapi mama tengah engaged kat h/p so mr hubby borak ngan adik bongsu dia..mula2 borak besa pas tu,tetiba dia leh tnya kat mr hubby soklan cepumas tu.masa mr hubby borak2 ngan adik dia tu,mr hubby buat loud speaker so aku dengar.rasa2 sebelum ni x pernah dia tnya..smlm lak dia leh tertanya..aku senyap n senyum je..adik ipar aku cakap kengkawan dia sume ada anak buah.dia je yg x de anak buah lagi..mr hubby ckp bukan kitaorg x nak tapi belum rezeki kitaorg lagi nk buat camne..hai,kalau leh nk bagi anak buah kembar kat uter,tau..

segmen

Segmen "Saya sayang blog saya sebab..."

11:03


okey,okey..skrg aku mmg suka masuk segmen sbb nk tambah kenalan2 baru dikalangan bloggers2..sorry,kalau ada yg boring baca entry aku asik masuk segmen & GA..jgn mare yeak..kali ni segmen ni macam tajuknya ler..aku sayang blog aku sebab aku nak kongsi pengalaman aku & mr hubby dalam usaha kami untuk mendapat zuriat kami sendiri disamping tu aku tulis jugak semua citer2 dalam kehidupan harian kami termasuk la percutian,resipi2 masakan yg aku cuba,luahan perasaan aku & boleh dikata semua le berkisah pasal kisah aku n mr hubby..tue pasal kat header blog aku 'FiezaSani Story'.gabungan nama aku n mr hubby..hehe..okey tu je..so tuan punya blog ada letak syarat untuk tag 2 org kawan,kalau lebih pun x pe..jadiknya kat sini aku nak tagged member aku spt.dibawah..korang jgn mara yea..kalau nk joint jugak,klik je kat header atas ni..

TTC

Susu Kambing + Pati Kurma

15:49

Hari tu post pasai wife Nabil RL dah pregnen hasil dari minum susu kambing blend ngan kurma..Hari ni lak,aku nk citer pasai susu kambing gak tapi ngan pati kurma..ni utk.org yg malas cam aku nk blend..btw,aku hepi coz dah 2 hari mr hubby minum susu kambing lepas minum tu saja je dia buat bunyi 'embekkkk'..hehe.skrg misi nk tmbh stok lagi & nk cari pati kurma..ada kakak kat ofis aku ni citer,sebelum ni gap antara anak pertama ngan kedua dia 5 tahun..so,antara usaha dia nk dapatkan 2nd baby dulu ialah minum pati kurma..dia minum pati tu je.x de tambah susu kambing..rezeki dia,lekat..skrg kakak tu tengah preggy anak ke-3..so,aku pun nk cari jugak ler nnti..tpi kat ne yeak nk cari pati kurma ni..aku tengok yg jual online,agak mahai gak..bukan ler berkira tpi kalau ada yg jual berdekatan ngan ofis aku ni,senang ler nnti nk repeat beli..ops,baru teringat sebelum ni ada sorang member blogger bagitau aku pasai ni masa dia usaha nk dpt baby.dia amakan susu kambing + pati kurma.alhamdulillah, member ni baru je bersalin..congrats to PurpleSakura. Sesapa tau x mana nk cari pati kurma macam gambar kat bawah ni area K.Lumpur..Selain dari tu, from group yg aku joint utk TTC ni,ada beberapa org ahli yg berjaya preggy amalkan minum susu kambing + kurma..ada yg beli susu kambing yg dah campur sekali ngan madu,kurma brand hi-goat..ada yg minum susu kambing ngan kurma..wah,lagi semangat aku nk try sbb ada beberapa testimoni yg membuat pengakuan berjaya.x pe la,aku cuba je..hari tu tetiba mr hubby volunteer nk minum susu kambing..dia cakap,mana le tau kot lekat.insyallah,sayang..kita usaha je.. :)



Give Away

MiaDuniaku 1st Giveaway

20:26

Joint GA lagi..sila jangan menyampah yea kawan2..maklum le ada hadiah laju je aku joint..mana le tau kot leh menang kan..x salah kot nk try..kalau menang alhamdulillah,klu x menang x pe..at least kita mencuba..macam lagu faizal tahir,tak ingt tajuk tapi yg liriknye 'coba ko coba..bla bla bla'.x ingt..hehe..kalau ada sesapa yg berminat nk joint,mcm besa klik kat banner tu..hadiahnye menarik..

so kat sini nak tagged kat 2 org kawan aku..

** lizaiskandarwish

TTC

Susu Kambing, Buah Kurma Rahsia Isteri Nabil Hamil

14:46

Petua ni aku dah lama tau dari website favourite aku Ratuhati & aku penah le buat dalam sekali @ 2 kali je pas tu aku stop sbb masa tu aku beli kurma sikit. Then,aku x continue..hari ni baca kat portal Murai wife Nabil Raja Lawak tu dah pregnen 5 minggu.alhamdulillah..smlm lagi ada member kat BBT Ratuhatiku bagitau pasai ni coz dia dengar kat Suria FM,Nabil share petua ni & dah kuar kat portal hiburan tu..smlm,aku sja le cakap ngan Mr.Hubby pasai petua ni.Boleh x dia cakap dlm.nada gurau,nanti abg minum susu kambing,mengembekkkk je..sabor je la aku dgr..skrg pun aku minum susu kambing tapi yg brand Hi-Goat punye.Dalam sachet..tapi aku je minum, Mr.Hubby x minum..Aku continue minum pun sbb aku beli susu kambing Hi-Goat ni dah lama.Yg aku minum skrg ni kotak ke-2.kira dah 2 kali aku beli tapi lepas baper peket,aku stop..nmpk kan aku x konsisten.mcmne lah nk lekat..buat x sungguh2..aku beli susu kambing ni kat kakak ofis tmpt aku ni coz akak ni ahli.smpai ada sekali, akak tu tnya aku nk beli lagi x susu ni sbb dia ada beli extra masa tu.aku mcam malu2 alah nk bagitau,yg kotak ke-2 aku beli kat dia tu pun x abis lagi sbb aku dah stop minum..ntah mcmne baru2 ni aku decide nk continue balik susu tu.aku tengok kat kotak expired  2014.dari berbuang,baik aku minum..nnti dah abis yg sachet ni,aku nk try le beli susu kambing fresh. kat ofis aku ni ada org jual tapi aku ni ngada2 x mau beli..takut x tahan bau le..lagi pulak,Mr.Hubby x mau minum.tu yg rasa cam malas nk beli..aku je duk pulun minum susu kambing tu tapi Mr.Hubby buat rilex je..mana aci,kan..kata nak anak kena le dua2 sepakat & kerjasama..hehe..nnti le aku cuba2 pujuk ngan Mr.Hubby aku tu..BTW,kat bawah ni aku share sikit artikel pasal Nabil yg aku amik kat portal Murai.

Bercakap kepada portal murai.com.my ketika dihubungi sebentar tadi, Nabil berkata dia amat bersyukur apabila permintaannya untuk dikurniakan cahaya mata telah dimakbulkan Tuhan.
 "Alhamdulillah, akhirnya usaha kami berbaloi. Banyak juga cara yang telah kami lakukan bersama dan saya juga banyak membaca blog dan mendapatkan nasihat daripada ustaz bagi membolehkan impian kami suami isteri tercapai.
"Akhirnya kami telah dipertemukan dengan petua mujarab iaitu dengan mengamalkan minum susu kambing dan buah kurma setiap hari yang telah saya dan isteri amalkan sejak beberapa bulan lalu," katanya berkongsi petua.
Kerana mahu kesan yang mujarab, Nabil telah membeli 100 botol susu kambing asli dari Kedah untuk diminumnya setiap hari bersama-sama buah kurma dengan disusuli bacaan selawat Nabi setiap kali sebelum minum.
Bukan saja lazat, tapi kata Nabil khasiat minuman berkenaan telah membantu dia serta isteri untuk sentiasa bersama dan akhirnya memberi keputusan yang cukup berkesan.
"Buah kurma akan saya genggam dan berselawat Nabi sebanyak tiga kali. Kemudian buah kurma tadi saya kisar dan campurkan ke dalam air susu kambing. Kalau ikutkan, saya perlu minum sekali saja dalam sehari tetapi kerana rasanya lazat, saya minumnya lebih kerap.
"Saya percaya, amalan meminum susu kambing ini telah banyak diamalkan ramai pasangan suami isteri yang ingin mendapatkan zuriat dan Alhamdulillah ianya berkesan kepada saya," katanya tanpa berselindung.

So,kengkawan TTC yang lain moh ler kita try petua ni.. :)

segmen

SEGMEN : JOM KENALI BLOG SAYA

10:18

Sekarang musim aku joint segmen..hehe..sja je hobi..okey,sejarah blog ni aku create untuk share citer pasai journey TTC aku & mr hubby.selain tu,kisah2 apa yg berlaku dlm.life aku n mr hubby macam percutian kitaorg,masakan2 yang aku cuba melalui resipi sendiri @ internet,luahan perasaan aku & semua le kisah2 kitaorg..tarikh aku buat blog ni bulan Februari 2012.kiranye baby lagi blog aku ni.baru sgt2..Blog ni aku namakan ChintaHati sbb penantian aku & mr hubby untuk menjadik mami & abah pd.anak2 kami :) ..insyallah

Pada sesapa yg berminat nak joint jugak, seperti biasa.klik kat header tu..

Okey tu je.. ;)

segmen

'SEGMEN:BLOGWALKING & SAYA NAK MASUK BLOGLIST PROMOSI BLOG'

20:37


Nak masuk segmen ni pulak..so pada kawan-kawan yg berminat nk joint,klik le header kat atas tu yea..tuan empunya blog dah pun bagi terma & syarat-syaratnya..sekali-sekala joint segmen macam ni apa salahnye boleh kenal ngan member-member baru.Jadik moh le kita reramai joint.. :D

vacation

Kota Keriangan :D - Part 1..

16:56

Tengok tajuk pun dah tau..sabtu lepas,famili in law aku turun ke Kay Ell so kitaorg decide nk gi jenjalan ke kota keriangan..lagipun aku n mr hubby dah lama x kuar jenjalan,tau..asik memerap duk kat umah je..boring..so,kat sini aku share le sikit gmbr2 yg kitaorg posing masa kat kota keriangan tu..layannnnnnn..

ni masa sampai kat stesen cable car.hubby x mau drive sampai atas..jalan kat situ tau je la,kan..

2 org ni adik ipar aku.ni masa tengah tunggu mr hubby & Mama beli tiket nk naik 
cable car

 pemandangan dalam cable car

mr hubby & adik ipar aku yg bongsu.dalam cable car..dorang tengah mkn kopok..

 ni kitaorg le..dah sampai kat genting.otw to outdoor taman tema genting
sesat mencari jalan keluar nk ke outdoor taman tema genting..kabus tebal masa ni

adik ipar aku.masa ni aku nk tngkp pemandangan gmbr kabus kat blkg tu..saja je..sekali adik ipar
aku suh tngkp gmbr dia..so,okey je lah..

   posing b4 masuk kat taman tema tu..x perasan masa ni mr hubby mcm nk siku aku..

game yg 1st kitaorg main..x merbahaya cuma pening kepala..mr hubby sibuk pusing2kan cawan tu..
 aku n adik ipar..naik gajah terbang..pilih mainan yg x kecut perut..
buaian pusing..slow je..best..
pirate ship..nyesal naik,tau..kecut perut naik kapal ni..

mr.hubby & adik2 dia naik fun kart..







adik ipar aku yg pompuan tutup mata masa naik ni..tatott tapi nak jugak naik..
mama n anak2nye..sani (mr hubby),lang,cham & uter..

erm,okey..nnti aku smbung entry lain yeak..byk sgt gmbor2nye..duk klik,klik kamera..sekali tengok lebey 80 keping gmbar kitaorg amik masa kat kota keriangan ni..hai,giler bergmbor tul..

Give Away

RM150.00 Cash | Give Away From lidarahim.com

10:20

1st time nk joint GA ni..so,untuk 1st time ni joint GA yg dianjurkan oleh Lida Rahim..kalau berminat klik kat link seperti dibawah ni....



Hadiah-hadiah seperti dibawah. Jadiknye kalau sesapa yg minat,leh ar joint..

Hadiah Utama : 1 orang x RM50.00 tunai
Hadiah Kedua : 2 orang x RM30.00 tunai
 Hadiah Ketiga : 2 orang x RM20.00 tunai
Hadiah Saguhati x 10 orang
  
Tarikh tamat GA ni 7 Mei 2012, jam 12.00t/h

TTC

Not in the mood for BBT

17:29

Honestly,rasa cam malasnye nk berBBT cycle ni.nak tunggu je jumpe Dr bulan depan & proceed to next step iaitu iui..tapi memandangkan dah terbesa bangun je pagi2 amik suhu, gagahkan jugak diri..pas tu tadi ada terbaca kat group fb BBT Ratuhatiku,ada sorang member dlm. group tu masih konsisten amik suhu w/pun dah CD93 & dia masih belum menemui cik 'O'..napa le aku x mencontohi dia..sbb aku rasa give up tu 2 cycle sebelum ni aku dah 'O' pada CD18 & CD24..hari ni aku dah CD25 & not yet 'O'..dengan suhu yg rendah sgt2..selalunye nk 'O' suhu kita akan menurun tapi aku dah 2-3 kali suhu turun yg sgt rendah..xkan le aku 'O' 2-3 kali lak..tadi borak2 ngan member ni,dia ckp x kejar dah 'O' cuma dia saja nk share graf dia yg pnjg utk.bagi semangat kat kengkawan lain pulak n dia ada le bagi kata2 semangat kat aku jugak...tq mama Miza Ros..akceli 2 cycle yg aku 'O' tu sbb aku on clomid tapi cycle baru ni aku cuma amik asic folic & minum pati delima je..x pe la,apa pun aku redha je..w/pun rasa cam malas giler nk berBBT,aku cuba merajinkan diri & mencontohi mama Miza Ros..for info,kat group fb BBT Ratuhatiku,kami menggunakan panggilan 'mama,mami,ummi,bonda & seangkatan dengannya' dpn nama masing2..bila kita selalu sebut , kira dah macam satu doa so hope 1 day kami kat group tu dpt bergelar mama,mami,ummi,bonda pada anak2 masing2..insyallah..amin..

new born baby

Muhammad Taufiq

09:19


Tadaaa..seperti yg aku tulis dlm.entry klik SINI, nie la gmbr baby cousin aku tu..nama baby mcm tajuk entry aku kali ni.simple jer..btw,malas nk membebel byk2.layan le gmbr yg aku dpt dari cousin aku ni..sekeping je..cute kan?erm,biler la pulak turn aku nk tayang chintahati aku & hubby kat sini..hehe..doa2kan lepas ni kami pulak mengikut jejak cousin aku ni yea.. :D

Dapur FiezaSani

Tom Yam & Mee Rebus

11:24

Tom Yam

Ni menu hari minggu semalam..coz mak,abah & angah datang umah kitaorg so kena ler masak best2 sikit..aku x share le resipi yeak sbb tom yam ni senang je masaknye..campak2 je..pas tu siap..

Untuk minum petang lak,aku buat mee rebus..agak leceh sikit nk buatnye tpi jadi le jugak.
yg resipi mee rebus, aku amik dari sini potretkasih. Kat bawah ni aku share resipinye..ada sikit2 aku ubahsuai.. 

Bahan-Bahan
1½ kg mee kuning (dicelur)
½ kg taugeh (dibuang ekor, dicelur)

Bahan Kuah
1 cawan udang geragau* (rendam sebentar dgn air, toskan)-x letak
udang hidup - x letak sbb husband aku allergik makanan laut
3 sudu makan udang kering* - basuh2 & blend sekali ngan taucu
300 gm daging/tetelan - rebus hingga empuk dgn lebihan air
2½ cm halia*
2 cm lengkuas*
2 batang serai*
6 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar* 
2 sudu makan penuh rempah kari ikan- aku guna rempah kari ayam/daging
1 peket kecik tauco - aku blend ngan udang kering
1 kg keledek (direbus dan blend)-aku guna 4 biji keledek je
sedikit kacang tanah goreng (ditumbuk kasar-kasar)- (optional) – tak letak
lebih kurang 1½ – 2 liter air (diambil dari air rebusan daging dulu, kalau tak cukup ditambah air biasa)
2 sudu besar sos tomato - nak bagi kaler kuah tu pekat sikit
garam dan gula secukupnya
3 senduk minyak masak.

Cara Penyediaan
Kisar bahan-bahan bertanda * dan campurkan dgn rempah kari ikan. Gaul rata. Panaskan minyak dan tumis bahan tersebut hingga rempahnya garing. Masukkan daging,tetelan, taucu/udang kering, keledek yg dah blend, air/air rebusan daging, garam dan gula. Masukkan kacang tumbuk, dikacau sebentar dan sesuaikan rasanya dgn selera anda. Masukkan 2 sudu sos tomato & biarkan kuah mendidih baru diangkat.

Bahan Taburan (Garnishing)Daun sup/bawang, lada hijau/merah, bawang goreng, tahu goreng, limau kasturi, telur rebus.

Nota: Kuah Mee Rebus ini biasanya mesti ada rasa sedikit manis (jgn terlalu manis pula) dan juga rasa taucunya. Rempah karinya pula jgn terlalu banyak, nanti jadi mee kari ! Saya gunakan rempah kari ikan sebagaimana yg diajar oleh ibu saya. Selain menjadi pemekat kuah, kacang tumbuk juga digunakan utk menambah rasa enaknya. Tak perlulah gunakan tpg jagung utk memekatkan kuah.

 Ini ler hasil mee rebus yg aku masak smlm..
bahan hiasan yg aku letak-limau kasturi,telur rebus,taugeh &
 dlm.kuah tu dah ada daging..boleh tahan ler rasanye..hehe

Dapur FiezaSani

Tilapia Masak 3 Rasa

11:22


 Ini resipi 1-2 minggu lepas tapi baru nk share kat sini..amik resipi kat sini koleksiresepiyus.

Cara-cara nak masak seperti dibawah :-

Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan tilapia
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 cm halia
- 1 mangkuk kecil cili kering (dipotong kecil & telah direbus)
- 1 batang serai (diketuk)
- 2 sudu besar sos tomato / tomato puree
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 cawan air
- Gula dan garam secukup rasa
- 1 batang lobak merah (dihiris bulat2)
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- 3 tangkai cili padi (jika ingin lebih pedas) *pilihan
- 2 sudu tepung jagung, dibancuh dgn air (pekatkan kuah) *pilihan

Cara Buat:
1. Basuh dan bersihkan ikan.
2. Lumur ikan dengan garam, kunyit, dan tepung jagung.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga masak.
4. Angkat dan ketepikan ikan.
5. Kisar halus bawang besar, bawang putih, halia, dan cili kering.
6. Tumis kesemuanya bersama dengan serai hingga naik minyak.
7. Masukkan gula, sos tomato, sos tiram, garam, lobak merah, dan air.
8. Kacau sebati dan biarkan seketika hingga mendidih.
9. Masukkan ikan dan tomato. Angkat setelah 5 minit.
10. Sedia dihidang.

Tak de kojer

17:23



X de koje..saja ngetest edit picture dari blog member ni enamazadpunya..hasilnye spt.diatas..sementara nk tunggu habis koje kul 5.30pm..hehe

new born baby

Congrats Ennie

11:37

Semalam dlm.kul 12.41am aku dpt msg so masa tu of course le aku dh tido..tetiba phone bunyi,aku ingt dah kul 5.30am..aku dh sedar tpi mamai pas tu aku ckp dlm.hati,mcm besa dgr bunyi tu..rupe-rupenye lagu mesej masuk kat phone aku..dgn pantas aku amik phone & bukak mesej..jeng,jeng,jeng..my cousin merangkap bff aku inform dia dh selamat bersalin.dapat baby boy..congrats to her & husband..dah jadik mak & bapak budak..hehe..tapi ada sedikit keconfiusan berlaku..dlm mamai tu,aku balas mesej ngan dia..aku tnya apa nma baby.pas tu cousin aku ni senyap.so aku pun smbg tido..dlm.kul 1.07am  baru dia reply inform belum bersalin lagi..aku mcm blur..eh,eh..minah ni baru jap2 tadi mesej aku,dia ckp dh bersalin secara operate & dpt.bby boy..ntah camne aku ingt nk reply pas tu boleh tertido..bangun kul 5.30am tdi baru aku reply balik mesej dia.aku cakap ler, "ko mesej aku bagitau dh bersalin"..tu dia ckp dia pun pening sbb byk sgt mkn ubat tahan sakit..aku ckp kat dia nnti kat ofis aku kol dia..jadiknye,aku dh kol dia tadi..sore dia pun lemah je..dia citer experience bersalin dia..aduiii,aku yg dgr cam ngeri je..smbil dia citer tu,aku leh bayangkan (wah,tinggi imaginasi aku tau)..hehe..dia ckp dia start sakit hari rabu lebih kurang kul 4am..husband dia bawak ke hospital..hari khamis pas breakfast (lebih kureng kul 8am) dia ckp dh start sakit setiap 10 minit..tunggu punye tunggu smpai kul 7pm,bukaan dia baru 7/8 cm.itupun pihak hospital x sure.so,Dr decide dia kena operate jugak sbb dia nk teran x boleh & Dr cakap  kepala baby dah benjol sikit..kul 9pm baru dia ditolak ke LR..masa operate tu dia separuh sedar,pas baby dh keluar.dia tnya kat nurse,bby apa?coz masa dia preggy,dia & hubby decide x mau scan..nk surprise..nurse tunjuk baby dia sat je..tadi aku kol cousin aku ni,dia kat wad & hari ni  belum jumpe baby lagi..aku tnya,x breastfeed baby ke.dia ckp,kalau operate pihak hsptl x bagi lagi..pas tu cousin aku ada terdengar Dr ckp 'kesian kat dia,pihak hospital suh dia tahan sakit 13 jam'.kalau x silap aku ler..itu yg cousin aku ckp tadi tapi apa pun syukur alhamdulillah cousin aku dh selamat bersalin..just nk share story sikit bout my cousin ni,dia bunting pelamin tau..dia nikah bulan 7-2011,dia tau pregnen bulan 8-2011,sanding bulan 9-2011 & ..kira masa majlis bersanding,dia bersanding ber3.masa majlis bersanding dia ritu,aku ler jadik pengapit dia..hehe..pttnya anak sedara dia tpi ntah camne anak sedara dia x mau sbb sogan..aku ler jadik 2nd choice..aku mmg suka inteprame,kan?selalu jadik pengapit ni,org ckp amik aura pengantin..cpt dpt jodoh utk.yg single..kes aku pulak,amik berkat coz masa tu dia tengah preggy..kira mcm nnti aku pulak berjangkit preggy..hehe..gmbr bby dorang x de lagi..nnti kalau husband dia dh share kat fb,aku cilok.letak kat sini..jgn mare hasrul & ennie..sja nk promote bby korang..kat sini aku letak gmbr masa wedding dorang last year..




Ennie & Hasrul - congrats korang dah jadik parents..


Ennie & sebelah tu of course le aku..kata pengapit,kan.

TTC

Rawatan Kesuburan (4) & BBT

13:12

Eh,eh lupa lak nk update pasal rawatan kesuburan yg aku buat..mcm yg aku ada note kat entry sebelum ni,clomid aku x berjaya utk.3rd cycle.Cik P telah pun menjengah..so,aku dh buat appt.ngan PPUM & aku kena jumpa gynae balik 17.5.2012.sepatutnya bulan Februari yg lepas tapi masa tu aku still on clomid jadik aku nk tunggu dulu & tengok result berhasil ke tak.but unfortunately,x berjaya lagi..seperti yg gynae dh suggest sebelum ni,if 2 cycle clomid ni x menjadik jugak aku kena buat iui..huhu..x pe lah,belum rezeki aku & hubby lagi,kan..redha je..so,cycle yg baru ni aku tak makan apa2 ubat pun.cuma aku minum pati delima ngan husband then aku amalkan asic folic tetiap pagi pas b/fast..tue je..kira bulan ni rest dari sebarang ubat2 doktor..hehe..aku pun malas nk stress2kan diri ..bulan mei ni,aku & hubby nk bercuti ke K.Kinabalu w/pun kewangan kitaorg x baper nk okey skrg.nnti kitaorg carik2 ler RM kat mana2..hehe boleh gitew..bulan Mei ni,anniversary kitaorg..yg pasal bercuti ni,entry lain ler aku buat..lari tajuk dah ni..Btw,selain tu aku masih konsisten amik suhu (BBT) tetiap pagi w/pun cycle ni 3 hari aku termiss..hehe..1st termiss tu,aku nk terkucil..terus je bgn,gi ke bilik ayor..kali ke-2 lak,aku dah jaga sekali raba2 termometer bawah bantal x de..aku dh agak mesti jatuh kat celah katil..mmg betoi pun..aku pun abaikan je lah..hehe..kali ke-3 pun sama mcm yg 1st..aku nk terkucil..bangun2 terus masuk bilik ayor.dh duduk kat toilet bowl tu baru teringat..adehhh..x pe la..baru awal cycle..utk.info sume,amik suhu ni kena time bukak je mata,terus amik suhu..kalau dh bgn & buat aktiviti mcm buang air kecil,mandi @ lain-lain,suhu dah x accurate..then,kalau nk amik suhu ni kena pastikan dh cukup tido 3 jam @ lebih..jnji jgn kurang dari 3 jam tu..tu ler serba sikit info pasai BBT ni (Body Basal Temperature)..nie la antara usaha2 yg aku buat..menjadi ke x,atas izinNYA..

Comey sangat

09:39


so cute video ni..saja nk share ngan korang sume.aku tengok video ni dari forum favourite Ratuhati.ada sorang member share,pas tu aku pun cari ler kat dlm.youtube..dapat je terus share ngan member2 kat blog pulak..moga nnti aku & mommy2 TTC yg lain akan merasai pengalaman yg sama mcm ni.pandai bby cari breast ibu nk menyusu..cute je..mula2 dia rasa ngan tangan sikit2 dulu..dh konfiden,terus halakan mulut dia kat nipple ibu..erm,so cute & cute & cute.. :)..kat ending video ni nurse2 nyanyi tau tapi aku x baper nk paham sbb bhs.indon..ada subtitle B.I.tapi besa ler aku pun bukannya terer sgt B.I. ni.sikit2 je..tapi kiut ler nurse2 tu nyanyi..

ghupe baru

15:22

taaa daaa..my blog new look..hai,jenuh nk buat tau..klik sana,klik sini.maklum ler baru je belajar2 buat blog ni.so, terhasil ler seperti yg ditengok kat sini..baru puashati..yg sebelum ni bukan ler x puashati cuma rasa mcm ada something yg kurang..tengok blog org lain semua cun2 je..aku punye alahai..hasil kerajinan aku, berjaya pun buat..obvious mcm aku x de keje..sebenarnya smbil2 aku buat keje..biler aku x de idea, aku smbung buat keje..dh setel,smbg balik buat design blog ni..berjaya jugak aku buat..

Flickr Images

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.