birthday

hApPy BiRtHdAy SaYaNgKu..

14:15

Happy Birthday sayang yg ke-31..kita sebaya yeak syg..sebelum ni husband ku ini eksen ngan aku sbb dia ckp aku dh tua pdhal aku lahir bulan 1,dia lahir bulan 3 tahun sama..tu pun nk kira..sabor je lah..akceli ingtkan sharp pukul 12 malam tadi nk wish birthday kat dia..alih2 tengok dia dh fengsan dulu..so,pagi tadi ler baru wish..nk bagi present,kewangan kitaorg x baper stabil skrg..ni pun hubbyku ckp,tis week mama nk dtg coz adik ipar aku yg baru pas SPM tu nk gi karnival U kat KL.aku pun x tau,hubby ler ckp..sekali nk celebrate le kejayaan adik ipar aku dlm. SPM baru2 ni ngan bday husband aku..celebrate kat ne x tau lagi @ celebrate kat umah & aku masak spesel sikit..spesel ler sgt..hehe

Happy Birthday Sayangku..Semoga panjang umor,murah rezeki (naik gaji & kita 
dapat zuriat..hehe) ini lah hubbyku yg comei n kiut..cari gambar hubby sorang x de
so  letak jugak ler gmbr aku..mmg aku suka interprame pun..

Pregnen..

16:44

Pregnen..ermm,not me..belum rezeki lagi..pagi2 ni dpat e-mail dari sorang member aku kat tempat keje lama-swasta..member aku ni pangkat adik ler pd aku..baru je melangsungkan perkahwinan bulan november tahun lepas..so,mula2 ayat dia mcm ni


salam kak , ape kabar , sihat ke ?
ade berita nak bagitahu akak .. hu3

saya pun jawab balik 

salam..akak sihat2 je..berita apa?
ko dh pregnen yeak..

lepas tu terus dia senyap..aku pun tertanya2 gak ler,berita apa dia nk cakap ni..so,aku pun dengan pantasnya call dia terus..n jawapan dia 'yea'..terus ler rancak berborak semua sbb kitaorg pun dah lama tak jumpa..aku pun nanya ler itu ini kat dia..dah 2 bulan usia kndungan dia..skrg tengah alahan.aku pun advise kat dia tahan je lah alahan ni smpai 3 bulan,kalau x hilang jugak mebi smpai bersalin ler..aku x de pengalaman lagi cuma dari info yg aku dpt kat forum favourite aku.Masa member aku bagitau pasai ni aku pikir +ve je la..x mau jeles2,kan..rezeki dorang dh smpai..rezeki aku & hubby otw..hehe..
dulu yes,aku jeles gak dengar org tu pregnen,org ni pregnen.senangnye dorang ni pregnen.tapi pikir2 balik buat pe nk jeles,kan..rezeki masing2..even,aku harap jugak adik aku yg kawen disember tahun lepas,kot bunting pelamin sbb x de la opah aku tu pandang rendah kat famili kitaorg.Pd tanggapan aku ler opah aku pndang rendah kat kitaorg.Org2 yg mcm aku ni jiwa sensitip sikit..Org x cakap pun,aku sendiri terasa..maklum ler famili kakak sepupu yg aku penah citer dlm.entry sebelum ni,adik dia kawen bunting pelamin..bukan ler nk melawan tapi penah ler time kenduri,opah aku ni duk berciter ngan kengkawan dia..mak aku x de cucu lagi (mksud aku ler tu x pregnen2 lagi) & abg mak aku (bapak kakak sepupu aku tue la) dah ada sorang cucu..tau x vokal opah aku ckp tu kuat.sentap aku dengar..pas tu kalau gi raya umah sedara mara,opah aku ni sibuk ler duk promote aku & hubby x de zuriat lagi..huhu..aku pun malas ler nk ckp x elok pasai opah aku..cuma kalau ler dia boleh memahami perasaan aku..tue je..

Note : aku rasa result yg aku tunggu mcm dlm.entry Rawatan Kesuburan (3) & BBT,gagal ler..suhu aku pun menurun pagi ni..erm,tadi gi toilet dh ada spotting (kaler dia cam coklat + pink)..pada pandangan mata aku ler..

Tahniah,tahniah,tahniah..

12:34

Tahniah to adik ipar aku (adik bongsu hubby) dapat result SPM yg cemerlang..8A 2B & 1C..budak2 skrg pandai2.time aku dulu,dapat result  x de cemerlang sgt..ala2 boleh tahan je..tadi mama (MIL) tepon inform.this week,kata mama nak datang KL..nak celebrate bday hubby sekali..so,tue je nak tulis.. :)

 Nie la adik ipar aku..Putri Nor Azila


Note : mama tak jadik datang..tunda tis week (30th Mac)

TTC

Rawatan Kesuburan (3) & BBT

13:56


Sambungan dari entry aku yg sebelum ni..1/12/2011,aku jumpa gynae balik.kali ni dapat ngan Dr melayu pulak.Dr.Mukhri nama dia.baik je orgnya (ada sebab aku cakap baik).so,masa aku jumpa Dr.Mukhri ni report MRI HSG aku x siap lagi.dalam report tu cuma ada gambar2 scan je.Dari pemerhatian Dr.Mukhri ni dia tengok x de masalah..jadiknya lagi sekali aku dapat clomid untuk 2 cycle & kalau kata clomid ni gagal jugak, aku kena proceed iui..skrg aku tgh tggu result utk.2nd cycle clomid yg dah setel masa period aku bulan februari lepas.kalau ikutkan tarikh appointment aku februari yg lepas tapi since masa tu aku tengah on clomid 2nd cylce,kena tunggu ler resultnye bulan ni.aku pun x berani nak menaruh harapan (cewah,mcm tajuk lagu ler pulak..hehe) yg tinggi.dari carta BBT yang aku duk buat skrg,suhu aku pun turun naik..mcm cycle lepas,aku dah perasan aku preggy tau sbb suhu aku tinggi,sekali sampai DPO15 suhu aku pun menurun sikit demi sikit mcm jatuh dari bukit.tu mksudnya cik P nak menjengah.x pe la,nk buat camne kan..redha je..pas tu aku on pulak clomid kali ke-2 yg mana aku tengah tunggu resultnye skrg..hah,ingt budak2 SPM je duk tunggu result periksa,aku pun tunggu result gak..tapi aku result berhasil @ x cycle ni..hehe..selain dari makan clomid cycle ni aku amalkan jugak le minum pati delima gulsan.sedap jugak dah hari2 minum pati ni..husband pun nmpk cam dh volunteer je time nk minum pati ni kalau x masa mula2 tu,tengok muka dia cam terpaksa je..skrg ni aku malas ler nk pikir sgt result aku ni.nak buat bese je..smlm lak husband tnya suhu aku camne so aku ckp ler turun naik..pas tu husband aku ckp,nnti lepas tu tengok suhu turun.aku pun jawab 'wait & see'.x berani nk komen lebey2.

Note : Sesapa yg buat carta BBT ni,seeloknya tunggu sampai DPO18 baru buat UPT if
          suhu masih maintain tinggi..Ada jugak yg hormon HCG tinggi, DPO10 dah boleh 
          detect upt +ve.tapi tu bergantung pada individu..


    Btw,ni ler carta aku untuk cycle lepas yg aku citer start DPO15 suhu dah turun
    sikit demi sikit..

Dapur FiezaSani

weekend menu (ikan masak sambal)

20:02


Bukak2 peti ais,nmpk ikan.xkan nk goreng je.so idea..ikan masak sambal

Published with Blogger-droid v2.0.4

okey,kat bawah ni aku share resipinye untuk sesapa yg nk try & jugak sbg rujukan utk.aku nk masak lenkali.x de ler aku terkedek2 mencari.resipi ni pun aku cari kat sini myresipi

Ikan masak sambal 

  • 4 ekor ikan (ikan apa² pun boleh!)
  • 4 biji bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat
  • 2 biji limau kasturi (air asam pun boleh)-ni aku tak letak
  • 1 cm belacan-ni aku x letak jugak
  • 8 sudu makan cili boh (cili kering yang diblend) bagi yang mau le

Cara-cara

  1. Lumurkan ikan dengan garam and kunyit...perap selama 10 minit
  2. Then...goreng ikan hingga garing
  3. Bawang putih & merah dikisar
  4. Panaskan minyak...tumis bawang yang telah dikisar bersama cili boh...belacan dan bawang besar...tunggu sehingga garing and bawang besar layu
  5. Tunggu sehingga mendidih...masukkan gula...kalau mau lebih masin boleh lah ditambah sedikit garam...then masukkan ikan tadi...gaul hingga sebati...masukkan perahan air limau...gaul sekali lagi... angkat dan hidangkan

Dapur FiezaSani

weekend menu (masak lemak ketam)

19:57


Request by husband..alhamdulillah jadik..:)

Published with Blogger-droid v2.0.4

okey,ni resipinya & rujukan untuk aku jugak for next time..resipi ni aku amik kat sini mesra.net

Ketam Masak Lemak
½ kg ketam
½ biji kelapa atau a/2 peket santan serbuk
15 biji cili api atau cili kering
2.5 sm kunyit hidup
1 batang serai (dititik)
5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
  1. Ketam dibersihkan dan dipotong dua. 
  2. Kelapa diperah ambil santannya. 
  3. Cili api @ cili kering, bawang merah dan kunyit ditumbuk lumat. 
  4. Setelah itu masukkan santan dan serai ke dalam periuk. Jerangkan di atas api yang sederhana sambil dikacau perlahan-lahan sampai mendidih. 
  5. Bila telah mendidih masukkan pula ketam sambil dimasak lagi.
  6. Tambahkan garam dan gula secukupnya. 
  7. Bila ketam telah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.

TTC

Rawatan Kesuburan (2)

01:31

MRI Scan (sebelum aku citer lebih lanjut,ni la gmbr MRI.aku panggil terowong)
MRI kat PPUM tu tak de la sebijik macam ni,lebih kurang je cuma yg kat PPUM,1 badan kita masuk dalam terowong tu utk.scan..kalau gambar ni,utk bhg.kepala je kot)..

Okey smbungan dari entry yg sebelum ni..next appt aku 6 oktober 2011,kali ni jumpa ngan gynae india (Dr.Arasu) nama dia..mula2 aku cam cuak je,ingtkan dapat gynae yg sama ritu..risau jugak kot2 dia kena pegang2 kat badan aku.nasib baik tak,dia cuma bagitau result darah aku & sperma husband and resultnya okey.x de masalah..kalau x silap masa ni Dr.Arasu ada bagi clomid utk.1 cycle & suggest hari2 tertentu untuk bersama.kira try secara natural ngan bantuan clomid & Dr.Arasu tetap suruh aku buat MRI-HSG (yg ni untuk cek saluran tiub kiri & kanan tersumbat ke tak).aku sangat berharap clomid 1 cycle tu menjadik so aku tak payah ler buat MRI-HSG ni..but still not yet rezeki kitaorg..MRI-HSG ni kira baru lagi kat PPUM ni & kalau ikutkan kena bayar.sebab aku k/tgn gomen,bawak GL je so free.utk buat ni,aku kena tunggu call dari Dr specialist MRI-HSG ni.jadiknya pada 14 November 2011,baru aku buat MRI-HSG ni.at first,aku ingat husband leh ler temankan aku sekali bos dia x bagi keluar.nak tak nak,aku mintak tolong abah utk.hantar & tunggu aku masa aku menjalani rawatan ni.nasib ler abah tunggu tau (thank you abah)..nk masuk dalam terowong ni,semua barang2 kemas kena bukak.dh ler rantai,gelang aku semua jenis berikat ngan benang sebab mak ckp aku suka cicirkan barang kemas.jenuh nk bukak.dah berjaya bukak barang2 kemas aku tu, aku mintak tlg abah pegang.then,aku kena pakai baju hospital.lepas tu Dr ni panggil aku & explain prosedur pemeriksaan ni kat aku and dia suruh sign borang,then Dr tunjuk terowong yg aku kena masuk tu..selalu aku tengok terowong tu dalam citer tv je.kali ni aku mengalaminya sendiri.kat sini aku letak gmbr MRI yg aku cari dari Uncle Google.Kalau korang mau x cuak kena masuk kat terowong tu..So,b4 masuk dlm terowong tu,aku kena baring atas katil.nasib gynae & nurse pompuan..masa baring tu gynae masukkan something ikut V aku,rasa aku mebi saluran utk.masukkan cecair yg nak cek tiub aku tersumbat ke tak..aku ingt masa tu,gynae dah siap masukkan cecair tu sebab aku x rasa sakit pun.aku dah lega sebab dari pembacaan aku kat internet & forum favourite aku,proses ni akan sakit if tiub kita tersumbat.jadik bila aku rasa x sakit,lega ler aku yg mksudnya tiub aku okey..so,aku pun buat rilek je.then,gynae tolak aku masuk ke bilik yg ada  terowong tu.Sebelum nk masuk terowong tu aku kena pakai macam headphone sebab kata Dr bunyi2 masa scanning berjalan sedikit bingit.Lepas tu Dr & staff dia tolak katil aku masuk dlm terowong tu,aku rasa dkt 1/2 jam kot kat dlm tu sebab aku rasa cam lama je..dlm hati masa tu mmg nebes tapi wat rilex je.dalam hati berulang2 kali aku baca satu ayat yg member ofis aku bagi..tak lama lepas tu,Dr ni masuk kat bilik tu balik so aku ingt dah setel.rupa2nya Dr baru letak cecair tu ikut saluran yg dah masuk kat V aku masa mula2 tadi..giler sakit..aku dah mengerang2 sakit tapi Dr tu tak dengar pun sebab dia kat hujung kaki aku & aku still dalam terowong tu.pas beberapa saat,baru okey.agaknya tadi mula2 sakit masa Dr nk letak sebab cecair tu baru bergerak ke tiub kiri & kanan aku.so,aku rileks je la..dah keluar dari terowong tu, Dr keluarkan balik saluran tadi & aku kena pakai pad sebab lepas proses tu ada spotting/pendarahan sikit.Then, Dr pnggil aku & bagitau result.Tiub kanan aku okey but tiub kiri aku mcm sempit sikit coz cecair yg masuk ke rahim aku belah kiri,sgt minimum..pas tu yg masa mula2 aku masuk dlm terowong tu,Dr scan keadaan dalam rahim aku dulu & tengok kot2 ada yg bermasalah.so far,x de masalah.Jadik lepas Dr dah explain result kat aku & Dr tu mintak aku isi borang soal selidik pasal proses MRI ni sebab dorang nk buat kajian.Kira aku ni jadik salah sorang uji kaji dorang ler..Dah abis rawatan ni aku tukar baju then balik umah parents aku dulu sebab masa tu husband aku x abis keje lagi..hmmm,panjang sangat ni..nanti aku smbg lagi next entry..

Sentap

17:09

Haha..tajuk sama mcm entry adik sepupu aku dhia-wardah. Sorry,angah pinjam tajuk yea.tapi nak citer pasai sentap ni lain sikit..well hari tu melalui adik sepupu aku ni jugak,aku dapat info ni.akceli kes ni jadik masa adik aku kawen bulan 12 tahun lepas. rupa2nya masa kenduri kahwin adik aku yg buat kat umah opah aku.wancu aku(adik bongsu mak aku),kakak sepupu aku & 1 famili dia sume x suka aku sebab kenkonon masa kenduri ritu,aku x tolong buat apa.aku duk je..aku pun x ckp aku ni perfect sgt tapi sebelum dorang kutuk2 aku,baik dorang cermin muka dorang dulu kat cermin.aku malas nk ler citer tapi bila ingt2 balik sakit hati & sentap,beb..yg kakak sepupu aku tu,ada ke tolong.x silap yg aku nmpk dia tolong,tolong sapu kat ruang tamu umah opah aku masa hari kenduri.punyelah dia x nk berckp ngan aku coz masa tu aku & tunang adik sepupu aku tengah duk cucuk bunga manggar kat situ so dia pnggil wancu aku dlm.bilik.aku pun masa tu buat tak tau je lah,rupe-rupenye wancu aku kuar je dari bilik terus suh aku & tunang adik sepupu aku tu cucuk bunga manggar kat luar (kira bawah khemah ler),pas tu aku nmpk kakak sepupu aku yg rajin tu,baru ler terhegeh2 sapu kat ruang tamu tu.akceli aku & kakak sepupu aku & adik beradik dia,dah lama kitaorg x bertegur sapa.aku pun x tau pasai pa.time raya aku gi raya umah dorang.ada ler salam2 ngan dorang.nmpk cam okey je.tup,tup ritu adik sepupu aku ni citer dorang semua anti ngan aku pasai aku PEMALAS.dorang adik beradik RAJIN..dari apa yg aku nmpk tiap kali aku balik umah pah & famili dorang pun ada..yg si adik pompuan no.3 dia tu,dari sampai2 je kalau dh dpt duduk..x bangun dah.duduk ler ke situ sampai ke sudah.yg si adik pompuan no.2 dia lak,dah kawen & rezeki dia dpt anak awal.jadiknya paham,paham je la..duk mengadap anak dia je lah..x tau ler pulak kot aku x perasan dorang ade tolong2 gak kat dapur tapi aku rasa aku nmpk dorang ke dapur pun pasai nk gi bilik ayor.yg best part,wancu aku pun dah terpengaruh ngan dorang yeak.pdhal wancu aku x nmpk ke sapa sebenarnya yg x tolong.agknya wancu dh termakan ngan budi dorang sebab ritu dorang bawak wancu gi jenjalan..okey,berbalik pasai hari kenduri kawen adik aku tu,kitaorg ada bagi souvenir (mug) pd.tetamu.tapi utk.sedara mara & kengkawan pengantin je.sume ada 3 kotak tapi masa hari kenduri tu mak bawak 2 kotak je.lagi 1 tinggal kat umah mak.so,mak dah inform ler mug tu bagi pada org2 tertentu je.pttnye aku kena jaga ler kotak souvenir tu tapi dah kata kenduri kawen..paham2 je lah bz..tup,tup..lepas dh abis kenduri tu 2 kotak mug tu sume abis.kitaorg cam pelik jugak..sebab bagi kat org2 tertentu je..ghupe2nye mak sedara aku yg lain ada ternmpk kakak sepupu aku & 1 famili dorang ni duk angkut sorang sikit..kata mak sedara aku lagi,rasanye dorang duk bawak lebih dari 2 paper bag yg ada mug tu..hmmmm..no komen yea..dorang kan perfect..aku ni PEMALAS..kalau nk citer,byk lagi ngan wancu aku pun buat hal masa famili aku & famili adik sepupu aku ni masa dorang nk gi bercuti..tapi mak aku baik,dia malas nk amik port pasai tu..so,moral of the story..pikiaq ler sendiri..

TTC

Rawatan Kesuburan (1)

12:58

Entry kali ni aku nak share sikit apa rawatan2 moden yang aku dah buat dalam usaha aku & husband untuk menjadi mummy & daddy pada anak2 kami (cewah mummy,daddy..cam omputih lak)hehe..treatment aku start bulan jun 2011 di Pusat Perubatan Universiti Malaya,P.Jaya but sebelum tu kena dapatkan surat rujukan dari mana2 klinik.so dah dapat surat,aku buat apptointment & 1st jumpe gynae bulan jun 2011.masa mula2 tu kena citer ler serba sikit sejarah contoh mcm dah baper lama kawen,period aku regular ke tak,husband smoking ke & ada lagi rasanya soalan2 lain tapi aku tak ingat..so,sebab period aku mmg tak regular dari zaman aku anak dara lagi,gynae suh tunggu period untuk amik darah masa hari kedua period.amik darah ni untuk cek tahap hormon dalam badan aku (kot terlebey hormon lelaki ke).oleh kerana period aku x regular,utk.amik darah tu kena hold dulu ler.masa tu gynae cuma suruh buat pap smear & scan rahim aku..nasib ler gynae & nurse pompuan..malu tu kena tunjuk V aku kat dpn org lain selain husband aku,yea.so,pap smear ni gynae akan amik sikit sample kat V aku guna speculum (x sure betoi ke tak ejaannya) tapi bentuknya mcm muncung itik..buat pap smear tu,idok ler sakit sangat.senak sikit je & pas tu ada spotting sikit.mmg gynae dh inform awal2 ler pasai ni.then,kena gi ke bilik sebelah pulak utk.scan rahim..dari scan tu le,dpt detect yg aku ni PCOS..huhu..Dari scan ni,nmpk ler bentuk bulat2 kecik berantai..at first gynae pompuan ni nk bagi clomid dulu tapi pas dia diskus ngan gynae lain melalui telefon,gynae tu suh buat test darah dulu & husband kena bagi sampel sperma.Jadiknya b4 aku buat test darah 2nd day period husband dah bagi ler sperma dia kat lab PPUM (x yah le aku citer secara detail pasai ni.paham2 je la..hehe) yg aku pulak kena tunggu next period aku kuar ..9 september 2011, aku amik darah 2nd day period..fuhh,jenuh menunggu turn kat PPUM tu.amik darah kejap je,tunggu no.giliran yg lama giler..masa nurse tu nk cucuk kat jari aku,aku pandang tempat lain.rasa cam ngeri je..then,dh setel tu aku kena gi ke gynae utk.set next appt..k,nanti aku smbg next entry sebab pnjg citernya..boring lak kalau baca panjang2..tapi untuk sesapa yg ada masalah cam aku,elok ler baca as pengetahuan & tau apa prosedur nk buat if ada masalah yg sama macam aku ni..




Ni le speculum yg aku cakap mcm muncung itik tu..

Gatai-gatai

14:04

Gatai..aku gatai ngan sapa..nk kena marah ngan hubbyku yg comel tu..hehe..sebenarnya smlm aku masak lala..aku x sure ler aku allergik ke apa tapi sejak smlm,aku kena gatai-gatai..expecially tang kaki..aku duk garu2 pas tu baru aku perasan dah merah2 kat kaki aku..ntah ar,dulu penah gak aku masak lala..tapi rasanya x de ler kena gatai2 ni..okey je..hai,sejak dah meningkat usia ni,sume allergik..ni mesti berjangkit ngan hubby aku..hehe..(jgn marah syg)..

TTC

Doa

10:21


Kat bawah ni,aku nak share info yang aku dapat dari forum favourite aku  Ratuhati..Akceli member yg share info ni, dapat dari satu blog ni-ukhtiez.

Masa baca doa tu baru aku perasan ada sorang member yg aku kenal kat forum favourite aku tue penah bagi tapi aku tak amalkan baca ayat 1-4..aku terus baca doa yg no.5 tu je..so,pas ni boleh ler aku try amalkan..Insyallah..Apa pun kita berusaha + doa + tawakal= kejayaan atas izin dariNYA.

Doa mohon zuriat.
Salam ziarah.

Doa amalan yang ingin saya kongsikan di sini adalah apa yang dikongsi oleh seorang sahabat saya ketika belajar dahulu.

"Setelah 5 tahun berkahwin dan belum dikurniakan cahaya mata, mereka berusaha melalui perubatan Islam.Mereka bertemu dgn Ustaz Tirmizi Zainal di Melbourne(mereka berada di Melbourne ketika itu).Selepas berubat dengan ustaz, ustaz memberikan doa drp buku Perubatan Islam tulisan Dato' Harun Din."

Mereka suami isteri telah mengamalkan amalan di bawah bermula bulan Ramadhan.Atas rahmat dan kasihsayangNya,sahabat saya disahkan hamil anak sulung mereka(idris) dan hampir setahun selepas kelahiran Idris mereka dikurniakan kembar lelaki pula,SubhanaAllah.

Doa ini memang sengaja dikongsikan sahabat saya ini supaya dikongsi-kongsikan dengan sahabat-sahabat yang lain.Perkongsian ini sangat mengharukan sekali bagi saya.Dan saya tidak tergamak menyimpannya sendiri.

AMALANNYA:

Setiap kali slps solat Subuh dan Maghrib, bacalah ayat di bawah:
1. Al fatihah, diikuti
2. Ayat 89 surah Al-Anbiya'
3. Ayat 38 surah Ali Imran
4. Ayat 30 surah Al-Anbiya'
5. Kemudian baca 7 kali doa berikut:

"Subhanahu man amruhu baynal kaafi wan nuun. Subhanahu man amruhu iza araada syai an an yaquula lahu kun fayakuun. As 'alullah al-'azim rabbul 'arsyil 'azim an yashfiyana."

Selain tu boleh juga amalkan zikir untuk mendapat zuriat...same2 kiter amalkan...

Ya Khaliq Ya Bari' Ya Musawwir
Wahai Tuhan yg Maha Menjadikan,Wahai Tuhan yg Maha mencipta dan yg Maha Membentuk

selamat beramal...

TTC

Dah Ovulasi ker ni?

14:41

Start malam tadi,aku rasa cam sengal2 kat area bawah perut ni..mcm nak 'P' je rasa tapi aku baru je pas dikunjungi cik 'P'..Ikutkan sekarang,time aku tengah subur..Lagi pulak,cycle ni aku on Clomid for 2nd cycle..cycle lepas pun sama,aku on clomid tapi x berjaya..tapi rasa cycle lepas tak de pulak dpt tnda2 nak 'O' ni.Tue la,start smlm aku rasa x selesa kat perut,hari ni lebih sikit..dari carta BBT aku,dh 2-3 hari ni suhu aku menurun & hari ni dah naik balik.dari pembacaan aku kat Ratuhati pasal tanda-tanda ovulasi ni antaranya :-

1-cervical mucus bertambah agak licin dan seakan putih telur.
2-dari graf BBT akan berlaku peningkatan suhu sehari selepas ovulasi.
3-keinginan 'bersama' akan bertambah.
4-rasa sakit di ari2 juga dikenali sebagai Mittleshmerz atau mid pain.
5-kedudukan servik yang tinggi dan lembut.
6-breast tenderness.
7-kembung perut/ bloating.
8-sedikit pendarahan yang berwarna kecoklatan atau merah jambu.
9-moody dan rasa lebih bertenaga.
10-pening dan loya.

so tanda2 yg aku alami skrg,no.2,4,7 & 10..yg no.10 tu bukan setakat loya je,sabtu lepas aku siap uwekk,uwekk lagi..husband aku duk cakap uwekk,uwekk ingatkan cam dah ada pas tu nanti hampa (mksud cik 'P' datang menjengah ler)..pas tu aku cakap ngan hubby,dari carta BBT aku tu,aku baru nak 'O'..so,aku pun tak tau napa aku uwekk,uwekk sabtu lepas.mebi effect dari pati delima yg aku minum kot..hari sabtu tu je lah,skrg dah okey tapi tue la udah perut pulak rasa cam senak2 je ni..nak berjalan pun rasa cam sakit..

Baru je aku duk tulis tadi pasal macam sakit senak2 kat bawah perut,kan..ni dah okey..lega..tadi tnya opinion member2 kat group FB Ratuhatiku..senak2 perut tu samaada nak 'O' ataupun angin..Hmm x pe la,aku pun malas nk penin2kan pala duk pikir pasai ni.aku kan tengah buat BBT ni,so esok tengok suhu camne..kalau naik,confirm aku dah 'O' le tu..anything,aku update kat sini..well,kata dah ada blog,kan?hehe

Note : hari ni masuk je suhu terus carta BBTku dah keluar garis merah yg maksudnya aku dah 'O' pada CD18 tapi garis putus2 (kalau yg buat BBT sure tau apa maksud garis merah putus2 tu)..okey ler aku explain,garis putus-putus mksudnya FF tak sure detect aku 'O' atau tak pada CD18 tu..FF detect melalui kenaikan suhu selama 3 hari berturut2..kalau ada tanda2 fertile mucus,lebih tepat..but unfortunately mmg aku x de tanda2 fertile mucus tu..cuma yg aku duk inform kat sini ler,simptom2 aku senak perut je..

Jenjalan & mengupdate blog

16:28

Hari ni saja je jenjalan ke blog2 member Ratuhati..Ada yg aku joint jadik follower,ada yang segan aku nak jadik follower..sebab yg segan tu sebab sume otai-otai..aku ni baru je beginner.sebelum ada blog sendiri ni,aku rajin jenjalan kat blog2 member Ratuhati.saja nak tambah2 ilmu.ada yg dalam usaha nk preggy & ada yang dah berjaya menjadik ibu so aku belajar2 le apa yg patut..Pas tu aku mengupdate sikit blog aku yg tak seberapa ni.nak bagi cun sikit..hehe..maklum ler budak baru belajar (budak ke?rasa2 dah layak jadik mak budak..hehe),sume nak digodek..ni kalau org baca,mesti ingt aku tak de keje,kan [ada ke org baca ;)].akceli sambil2 buat keje..boring ler asik ngadap keje je..(mcm le byk benor koje aku).hmm,tue je la aku nak membebel utk.hari ni..sebenarnya saja nk post entry baru..org baru ada blog le katakan..org lain dah berkurun ada blog,aku baru nak buat yea..sekian..

TTC

BBT (body basal temperature)

17:01

Apa benda ler pulak ni..untuk wanita2 yg TTC macam aku,sure tau apa ni..sekarang aku tengah buat cara ni pulak..dalam tahun lepas,aku penah buat tapi sekerat jalan sebab malas.Beria2 beli termometer pas tu guna sekejap je..sampai hubby pun tegur..pas tu masa awal januari tahun ni,aku decide nak cuba balik cara BBT ni sebab dengan cara ini kita boleh tau reproduktif badan kita sendiri.so ni,aku share sikit info yg aku amik kat Ratuhati..Secara ringkasnya Bbt (body basal temperature/ suhu badan asas) ini adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti hari subur/ovulasi dengan lebih tepat.. Selain itu bbt ni juga banyak kelebihannya disamping membantu kita untuk memahami sistem reproduktif  tubuh badan sendiri.

Langkah2 awal untuk berBBT..

1)  mula2 sekali mesti nak kena ada thermometer. Sebaiknya gunakan yang digital dan adalah lebih bagus yang specific untuk BBT  sebab ianya lebih tepat kerana mempunyai 2 digit selepas titik perpuluhan. Walau bagaimanapun digital thermometer yang biasa masih boleh diguna pakai cuma ketepatannya agak berkurangan sedikit. Jika  thermometer classic ( kaca) pula yang digunakan, thermometer hendaklah digoncang setiap malam sebelum tidur. Ini untuk memastikan raksa dalam thermometer tersebut akan kembali ke tempat asal.

2)mulakan ambil suhu pada hari pertama datang period. Hari pertama (cd1) biasanya diambil kira bila darah period dah flow bukan spotting.

3)ambil suhu sejurus bangun tidur sebelum lakukan sebarang aktiviti termasuk bercakap. Bermakna buka je mata terus ambil suhu. Dan sebaiknya thermometer diletakkan berdekatan dengan tempat tidur, supaya mudah nak ambil.

4)pastikan tidur cukup sekurang2nya 3 jam dan cuba disiplinkan diri untuk ambil suhu pada waktu yang sama setiap hari. Kalau dapat set alarm lagi bagus. Tapi kalau setakat terawal atau terkurang setengah jam, suhu masih boleh diguna pakai.
Selain dari ambil suhu, vaginal discharge/lendir faraj atau lebih dikenali sebagai cervical mucus harus dipantau juga untuk membantu mengenal pasti hari ovulasi yang lebih tepat. Terdapat 5 jenis cervical mucus yang harus dikenal pasti dan dicatat:

Dry= kering
Creamy= berwarna agak keputihan dan likat seakan mayonis
Sticky= berwarna jernih tapi melekat2 seakan gam
watery= struktur yang agak cair dalam kuantiti yang banyak
Eggwhite= berwarna jernih, seakan putih telur dan boleh diregangkan beberapa cm tanpa putus dengan jari.

Cara untuk mengenal pasti cervical mucus:
selepas buang air dalam toilet, gunakan tisu untuk lap vagina. Perhatikan struktur, kuantiti juga warna cervical mucus tersebut.
Ataupun boleh guna jari yang bersih dan masukkan dalam vagina. Ceduk sikit cervical mucus untuk diperhatikan. Elakkan check cervical mucus sejurus selepas BD/ bersama suami untuk mengelakkan kekeliruan diantara cervical mucus atau lebihan semen.Website yang biasa digunakan untuk online charting ialah fertility friend.. Anda boleh sign up kat link ni :Fertility Friend


















TTC

Masammmmnya..

11:49

Pagi2 tadi dah try minum sikit pati delima gulsan..masammmmnyaaaa..tu baru rasa sikit..smlm berjaya gak aku beli pati delima ni & anggur..pas tu masa kat umah,my hubby tanya apa benda yg dlm.botol tu,aku pun cakap le pati delima..terus dia ckp,apasal awak beli menda pelik2..(pelik ke..delima..)..hmmm,ni aku tengah pikir mcmne nk suh dia minum..BTW,ni ler antara sebab kenapa aku beli pati ni.. :-Pati Jus Delima Pekat Penuh Khasiat! 100% perahan buah delima tulen, mengandungi khasiat semulajadi utk menjaga kesihatan tubuh badan secara menyeluruh & berupaya merawat pelbagai jenis penyakit.. InsyaAllah..

Antara khasiat delima yg dikenalpasti & teruji ialah:-

1 Menyihatkan fungsi jantung & hati, melancarkan kerja2 mengepam darah utk keperluan sel2 badan

2 Melancarkan peredaran darah

3 Melancarkan proses penghadaman makanan, membersih usus & mengeluarkan keracunan badan

4 Menyingkirkan lemak berlebihan

5 Membakar kalori dgn cepat, meningkatkan tenaga & memulih keletihan

6 Mengelakkan rasa mual

7 Memelihara kadar keseimbangan hormon semasa haid

8 Menegangkan payudara, membentuk perut & punggung yg lebih kemas

9 Dikenali sebagai \'natural viagra\', dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi

10 Merapatkan rahim, menyuburkan rahim = kembali dara. I tell you.. memang ketat!

11 Mencuci darah kotor, mencantikkan kulit muka & badan dari dalam

12 Menurunkan paras glukosa dlm darah, membantu pesakit kencing manis

13 Menghapuskan kahak, mereda penyakit batuk

14 Mencegah berlakunya serangan angin ahmar bagi golongan warga tua >> jangan lupa berikan pati delima ini utk bonda kesayangan anda

15 Anda hamil? Ambil lah pati delima ini utk menambah-cantik-gebu kulit bayi anda..

16 Awet muda.. amal dari sekarang.. tengok lah dlm 10 tahun lagi (kalau umur panjang), 
anda pasti menghargai & bersyukur.. InsyaAllah..

Buah delima, antara ciptaan Allah yg banyak memberi manfaat utk kesejahteraan hidup manusia.. Alhamdulillah..

TTC

Anggur.. Pati Delima..

14:37

Anggur
Pati Delima Gulsan

Sebelum nak citer,letak gambo dulu.hehe..akceli masuk2 je ofis pagi ni,borak2 dengan sorang kakak kat ofis aku ni.Dia tengah preggy anak ke-3,pas tu dia terus bukak citer pasal semalam masa tengah tunggu turn utk check up,dia terbaca pasal petua kesuburan kat hospital tu (swasta)..Nak tau petuanya?Rasa kalau tengok tajuk pun mesti dah leh agak..Petuanya senang je - blend anggur & minum airnya..kira macam jus anggur ler..anggur,semua org makan..sedap,kan?tiba-tiba berkobar nk try..kebetulan kat area ofis aku ni ada  pasar tani setiap selasa & khamis,sat gi aku nak cari buah anggur..boleh ler aku try petua ni..selain tu aku nak cari pati delima gulsan..haritu,dah tnya org yg meniaga kat pasar tani,dia cakap hari ni baru ada stok..wanita2 yg macam aku ni,x kisah nk makan apa pun..kalau dengar je org citer pasal produk2 yg berkaitan kesuburan,semua nk try..cuma lelaki je masalah sikit..paham le dorang ego sikit..tapi tak semua lelaki macam tu,ada yg okey..isteri bagi apa pun,dorang on je..tak banyak citer..

Note : mood-hepi coz hubby minum jugak pati delima ni ;)