TTC

Ibu Kunyit + Garam

13:54

Hmm..tajuk kat atas ni sebenarnya petua untuk wanita2 yg tengah TTC, salah sorang member group kat FB BBT Ratuhatiku dapat masa dia pegi mengurut ngan sorang bidan. alhamdulillah,member ni amalkan.mebi dah rezeki dia & hubby,dia dah pun preggy..hepi for her n hubby..petuanya - bidan tu pesan soh minum air ibu kunyit + sedikit garam 3 hari berturut2 dgn syarat masih belum bersama suami.kalo dh bersama, takleh minum tapi kalau kata dah 'terbersama',minum sekali pun dah cukup tapi kalau elok 3 kali berturut-turut..seeloknya buat selepas period dah kering. bidan tu kata kunyit leh membaiki masalah dalaman wanita.cara-caranya : potong ibu kunyit dlm sebesar ibu jari, tumbuk+sedikit air (5 sudu besar).. pastu tambah sedikit garam dan minum. Member yang bagi petua ni cakap,masa dia buat tu lepas dah tumbuk,dia tapis dulu..pas tu baru minum airnya..kalau nak tau ibu kunyit mcmne,ibu kunyit adalah kunyit besar yg byk cabang2 anaknya. Kalau perasan kat ibu kunyit tu banyak anak-anak kunyit menempel..Aku ingat kalau cycle ni tak berjaya,boleh ler aku try pulak petua ni for next cycle..kata member ni,rasanya tu tak payah nk cakap ler.... rasanya mmg teruk tp pejam mata & tutup hidung, telan je.Masa nk minum tu baca bismillah, selawat & niat. Pas tu banyakkan minum air mineral. Nak lagi elok beli air mineral yg jual kat masjid sbb air tu selalu didengari azan. Selepas merawat dalaman, air mineral mencuci kekotoran dalaman..Tapi apa pun kita usaha yang termampu, selebihnya kita berserah kepada Allah..

Testing,testing..

14:11

wah aku dah ada blog sendiri..hehe..menjadi gak buat..ingtkan x berjaya.boleh je nk mintak tolong hubby ku yg memang terer I.T. tu utk.buat blog ni tapi saja aku nk belajar buat sendiri.sebenarnya aku ni bukan ler pandai sgt nk menulis2.saja nk share story pasai apa2 je..ni termasuk ler ngan usaha-usaha aku n hubby untuk menjadi ibu & ayah pada anak-anak kami..insyallah..so tue je lah kot buat permulaan ;)