Ayam Percik

13:39

gambar kat atas ni aku yang masak..gambar kat bawah tu, baru owner blog mylovelyfamily-ana yang punya
Percubaan pertama masak ayam percik..menjadik..rasa confirm2 le sedap..aku yg chef nye..hehe..mr hubby pun ada tolong gak..tolong bakar sbb aku ni,kan tak gheti2 nak guna menda alah tu..faileddddd..padahal aku yg selalu kat dapur..abis nak buat camno, dulu2 mak tak ajor guna menda tu (mak jugak yg nak disalahnya..bertuah punya anak..hihi) jadiknya mr hubby la tolong bakar..aku tukang tengok2 takut tetiba nengok dah hangus..hihi..tapi tak ler..bukti..tengok le kat gambor atas tu..resipi amik kat sini

bahan2 utk di kisar :-


~ 2 biji bawang besar
~ 2 inci kunyit hidup (kalau x de sila ganti serbuk kunyit)
~ 2 batang serai
~ 2 cm halia
~ 1 sudu kecil biji ketumbar
~ 4 ulas bawang putih
~ sedikit air utk blender
~ 3 sudu besar cili kering kisar (di kisar lain)..tak kisar sekali ngan bahan2 
 diatas..pdhal dah masuk dalam kuali, sama jer.. :D saja nak buat banyak keje..ghajin
Bahan2 lain :
~ garam atau bahan perasa
~ santan pekat 1 cawan.. kalau masak sekor ayam guna 2 cawan santan pekat.. senang citer masukkan je santan kotak yg 200ml tu..
~ asam keping sekeping je

Cara2nya :




1.  Mula2 masukkan ayam dalam kuali.. tuangkan bahan2 kisar tadi ke atas encik ayam tersebut.. masa ni jgn bukak api dulu..


2. Ambik santan.. tuang ke dalam kuali yg berisi ayam + bahan kisar td..
3. Selepas masukkan santan, masukkan pulak 3 sudu besar cili kering kisar.. Haaaa masa ni dah boleh bukak api.. api sederhana je ye..

4. Kacau2 bg ayam tu sebati dgn kuah.. jgn lupa terbalikkan ayam, tu kang masak sebelah aje...


5. Masukkan asam keping sekeping aje.. masukkan garam secukup rasa..


6. Masak sampai ayam tu jadi separuh masak dan kuah menjadi sedikit pekat.. matikan api..
7. Angkat ayam tersebut dan masukkan ke atas dulang pembakar.. tuangkan sedikit je kuah ayam percik tu td.. baki kuah sila simpan utk di tuang ke atas ayam sesudah siap di bakar..

8. Bakar ayam tersebut dlm oven selama 30 minit atau sehingga ayam tersebut bertukar keperangan.. dgn suhu 180 celsius, api atas bawah..


9. Ayam yg sudah siap di bakar..
10. Tuangkan baki sos/kuah ayam percik tadi ke atas ayam tersebut.. siapppp... sedap woooo.. tapi tak tau le pada tekak korang lak kan.. 

gambar & resipi kredit pada mylovelyfamily-ana
SELAMAT MENCUBA :D

You Might Also Like

5 Comment

  1. Replies
    1. Wina..must try..mmg sedap..terbaikkkk :D

      Delete
  2. Replies
    1. ibu mengandung..wajib try..nnti baby dalam perut tu meleleh air liur tengok ayam percik ni..hehe

      Delete
    2. ibu mengandung..wajib try..nnti baby dalam perut tu meleleh air liur tengok ayam percik ni..hehe

      Delete