bisnes kecil-kecilan

GIve Up!!!!

13:04

Update - motivasi untuk diri sendiri..sebenarnya mood tengah rasa GIVE UP sangat,sangat,sangat..so aku cari ayat2 motivasi kat bawah ni for myself.. :D



ofis

no.2 pulak..yeayyyy

10:49

wah..menang lagi..no.2 lak..hehe..vangganye ngan pencapaian diri sendiri..bulan September ritu dapat no.3..bulan Oktober dapat no.2..bulan November,juara..in sha allah..ada sorang officer bahagian aku yg jadik salah sorang penilai 5s, dia advise kat aku suh bagi nmpk cun2 sikit bilik bos sebab kalau dah dapat no.1 dorang takkan nilai bilik bos aku sbb dah dapat no.1..tak paham aku tulis pasai pa..pada sesapa yg ada baca entry aku lepas2,kan aku penah update pasai pertandingan mini 5s untuk bilik2 bos kat Kementerian ni..so untuk bulan oktober lepas, bilik bos aku dapat no.2 lak.. :D nak tengok bukti..see

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

 Bangga wei sebab masa pertandingan 5s ni nak start, ada la sorang officer kat bahagian aku ni masa 1st month pertandingan ni start, dia macam tak caya yang masa tue aku dah buat 5s kat bilik bos b4 penilai datang tengok..boley tak kenkonon dia masuk bilik bos nak jumpa bos aku pas tu aku tak sure le dia ada cakap apa kat bos..tapi aku rasa masa tu dia nak tengok betui ke tak aku dah 5s bilik bos. lepas officer ni kuar dari bilik bos, boley bos aku sound 'make up le bilik saya ni bagi cantik..u tau nak make up'..boley tak bos aku sound cenggitu..sentap hakuuuu..tu aku buat 5s bilik dia bagi baik punyeeeee..tengok,tengok menang even dapat no.3 & 2..tak kisah le kan janji menang..officer yg tu tak cakap apa kat aku..senyap sunyi..

Dapur FiezaSani

Ayam Percik

13:39

gambar kat atas ni aku yang masak..gambar kat bawah tu, baru owner blog mylovelyfamily-ana yang punya
Percubaan pertama masak ayam percik..menjadik..rasa confirm2 le sedap..aku yg chef nye..hehe..mr hubby pun ada tolong gak..tolong bakar sbb aku ni,kan tak gheti2 nak guna menda alah tu..faileddddd..padahal aku yg selalu kat dapur..abis nak buat camno, dulu2 mak tak ajor guna menda tu (mak jugak yg nak disalahnya..bertuah punya anak..hihi) jadiknya mr hubby la tolong bakar..aku tukang tengok2 takut tetiba nengok dah hangus..hihi..tapi tak ler..bukti..tengok le kat gambor atas tu..resipi amik kat sini

bahan2 utk di kisar :-


~ 2 biji bawang besar
~ 2 inci kunyit hidup (kalau x de sila ganti serbuk kunyit)
~ 2 batang serai
~ 2 cm halia
~ 1 sudu kecil biji ketumbar
~ 4 ulas bawang putih
~ sedikit air utk blender
~ 3 sudu besar cili kering kisar (di kisar lain)..tak kisar sekali ngan bahan2 
 diatas..pdhal dah masuk dalam kuali, sama jer.. :D saja nak buat banyak keje..ghajin
Bahan2 lain :
~ garam atau bahan perasa
~ santan pekat 1 cawan.. kalau masak sekor ayam guna 2 cawan santan pekat.. senang citer masukkan je santan kotak yg 200ml tu..
~ asam keping sekeping je

Cara2nya :




1.  Mula2 masukkan ayam dalam kuali.. tuangkan bahan2 kisar tadi ke atas encik ayam tersebut.. masa ni jgn bukak api dulu..


2. Ambik santan.. tuang ke dalam kuali yg berisi ayam + bahan kisar td..
3. Selepas masukkan santan, masukkan pulak 3 sudu besar cili kering kisar.. Haaaa masa ni dah boleh bukak api.. api sederhana je ye..

4. Kacau2 bg ayam tu sebati dgn kuah.. jgn lupa terbalikkan ayam, tu kang masak sebelah aje...


5. Masukkan asam keping sekeping aje.. masukkan garam secukup rasa..


6. Masak sampai ayam tu jadi separuh masak dan kuah menjadi sedikit pekat.. matikan api..
7. Angkat ayam tersebut dan masukkan ke atas dulang pembakar.. tuangkan sedikit je kuah ayam percik tu td.. baki kuah sila simpan utk di tuang ke atas ayam sesudah siap di bakar..

8. Bakar ayam tersebut dlm oven selama 30 minit atau sehingga ayam tersebut bertukar keperangan.. dgn suhu 180 celsius, api atas bawah..


9. Ayam yg sudah siap di bakar..
10. Tuangkan baki sos/kuah ayam percik tadi ke atas ayam tersebut.. siapppp... sedap woooo.. tapi tak tau le pada tekak korang lak kan.. 

gambar & resipi kredit pada mylovelyfamily-ana
SELAMAT MENCUBA :D

semua salah akuuuuu

13:34

menyampah,mencikkkk sume ada..suma salah aku jer..serba salah dibuatnye.dah mintak maaf pun,aku salah jugak..abis aku nak buat apa??????

bisnes kecil-kecilan

Legaaaa

00:23

Pagi tadi aku dapat mesej dari supplier yg pasal kes customer aku yg still tak dapat barang dia lagi..supplier aku dah mesej ngan customer aku tu bagitau duit akan di refund pada customer if dia still belum dapat barang sampai hujung bulan ni..fuhhhh,legaaaa aku..dalam entry sebelum ni aku ada marah2 ngan supplier but aku dah delete entry tu..besa le pompuan,time marah bukan ingt apa..main marah je..kat bawah ni aku buat screeshot pm dari supplier tu..alhamdulillah..supplier akan refund duit if barang still belum dapat kat customer sampai hujung bulan ni..

4 info mmg customer aku yang ni garang..masa aku pm ngan dia haritu, adoi gigil nak reply pm dia tau..besa ler customer bermacam ragam..apa pun tahan je lah..adat berbiznes..hadap je lah..sendiri yg pilih nak buat biznes..

bisnes kecil-kecilan

Block

22:24

semalam aku story kat mr hubby pasai komen kat dlm fb chinta hati,klu sesapa baca entry aku smlm mebi tau le..atas cdgn mr hubby,better block org yg komen tak membina tue even aku mmg x friend ngan org bkenaan but b4 dia asik komen yg bukan2 better block dulu..mr hubby ckp yg aku jawab tu klu org baca mcm x best..nnti org ingt aku sombong le plak. so aku dah delete komen yg x membina tu dri fb aku..besa ar pompuan,emosional lebey sikit..main tulis je..x pikir dulu..tapi coz aku dh tulis kat dlm blog aku ni so hnya korang2 je la yg tau..jadik keep it secret,tau....syhhhhh..apapun aku harap biz kecil-kecilan aku ni mdapat sambutan yg menggalakkan.Aamiin..

luahan perasaan

Nasib tak baper baik

10:21

Semalam mr hubby outstation ke Ipoh..balik hari je..lagipun ada sorang executive dia tumpang naik keta kitaorg tu..at first, mr hubby nak naik bas je tapi sbb exec.ni katanya tak de keta (macam musykil je exec.tak de keta) so mr hubby tpksa bawak keta kitaorg tu..okey ler..yang best nye,masa sampai kat tempat meeting tu mr hubby parking kat tingkat bawah coz bhg.atas sume dah penuh..ingatkan parking kat bawah selamat ler..sekali tengok2 lepas meeting, mr hubby nak amik keta kat parking..baik punya batu dari siling atas jatuh kat bahagian depan keta kitaorg..huhu..dah tercalar & cam bengkok2 sikit..mr hubby ku ini sangat cerewets & menjaga keta..dia tak boleh kalau keta calar2..sensitip..aku pun marah gak tapi nak buat camne,menda dah jadikkan..so nanti2 ada duit,kena repair le..dah le skrg kitaorg mmg tengah ada masalah kewangan..keta plak kena repair..mr hubby bukan boleh keta calar ke hapa..dia rasa tak besh nak bawak keta..pas tu aku saja tanya mr hubby, yg exec ni tumpang keta kitaorg tak de bagi ke duit minyak ke,duit tol ke..mr hubby geleng kepala..siap mr hubby belanja exec ni air..lorrrr,apa exec KEDEK macam ni..tak agak2..dah tumpang keta org,paham2 sendiri ler..at least hulur2 le duit minyak ke,duit tol ke..bukan le kemaruk sgt nak duit orang tapi adat le kita tumpang keta org,mesti kita bagi duit minyak ke @ kalau lalu tol, bagi duit tol ke..agaknya exec ni tak pernah tumpang keta orang kot....pas tu masa kat RnR Tapah, mr hubby & exec ni benti makan..al-maklum ler exec kan,makan nak kat tempat classs2 je..mr hubby layankan je lah..mr hubby order Nasi Ayam,harga 9 hengget okeyyyy..kalau exec ni belanja tak pe gak..ni bayor sendiri2..tapi Nasi Ayam yg mr hubby dapat nasi tu mentah macam tak masak ,ayam lak bau dah masam2....mr hubby makan 2-3 suap jer..tak lalu nak habiskan..huhu..tu mr hubby cakap semalam nasib tak baper baik..pas tu aku pulak pagi2 ni,sementara tunggu mr hubby siap nak gi keje pagi tadi..bukak2 fb biznes aku,tengok kat notification ada org komen kat gambar yg aku tagged kat beberapa orang kawan..yg komen ni kawan pada kawan aku yg aku tagged tu..nak tau dia komen apa..berangin aku jap..agak2 ler..aku tagged je pun,kalau tak nak @ tak suka,jangan le komen cenggitu..kalau ikut aku nak je jawab kuang hajo tapi  kang orang lain tengok cam tak best pulak..aku nak berbiznes..so aku jawab macam kat bawah ni je lah..dugaan,dugaan..

 

LifeStyle

Bunting Pelamin

15:09

Baru semalam baca kat blog2 hiburan Diana Danielle bunting pelamin..harini tengok pelakon Izreen Azminda pulak announce pregnen..murah rezeki dorang,kan..masa baca yg Diana Danielle bunting pelamin tu cam jeles pun ada..normal le manusia biasa,kan mesti la ada sikit sifat jeles..pdhal Diana Danielle tu kenal aku pun idak..apa kes aku nak jeles2 pulak ngan dia..jeles sebab dia bunting pelamin..x pe,TTC kita usaha lagi smpai berjaya..caiyok,caiyok sume TTC termasuk aku & mr hubby.. :D
moga kita sume ikut jejak 2 org retis ni murah rezeki zuriat..Aamiin..

ofis

Ingat aku menipu ke????

10:10

Bos aku pepagi lagi dah mesej,aku belum mandi lagi hokayyyy..bos aku suh booking keta..dia & sorang lagi pegawai nak gi buat lawatan tapak kat kilang yg menteri kitaorg nak melawat next week..program ni bahagian aku yg organise..then, sampai ofis aku terus le bagitau ngan sorang officer yg in charge untuk booking kereta ofis..tapi dia bagitau keta ofis tak de..satu ke Johor,satu ke Putrajaya..tapi bos aku ni ko tak boley cakap 'TAK'..dia tak leh tima perkataan tu..ko arrange le camne pun,janji dia dpt gak..officer ni kena arrange jugak le jnji dpt keta ofis..tapi yg aku tak boleh blah ayat officer ni, dia tanya 'bila bos bagitau nak guna keta pagi ni?'..aku ckp terus terang le pagi ni baru bos mesej aku..aku cakap tak caya aku boley tunjuk sms tu..then dia cakap bukan masalah tu..ahhhh,aku tak kira..macam saja je nak cari salah aku..mcm kenkonon bos suh booking keta dah lama tapi aku yg baru bagitau pagi ni..hellooooo..excuse me..aku bukan macam tu yea..i'm not perfect tapi aku kalau bos bagi arahan, terus buat on the spot..sbb kalau aku buat lambat2..nanti aku terlupa..so macam kes ni, mmg sah2 bos baru mesej pagi ni..tak caya,aku print out sms bos tu..aku attached sekali ngan borang booking keta..hah,ngan aku jangan nak cari pasal..berani kerana benar..takut kerana salah..apa,ingat aku menipu kerrrr?

see..bos mesej aku pagi ni yea..tengok tarikh mesej harini..
 

bisnes kecil-kecilan

Cuci mata

16:42

cun tak dress kat atas..cun,kan..pi le jenguk kat fb aku @ blog aku chintafiezzshoppe..ada beberapa lagi kaler yg menarik..nama dress kat atas ni  LENNY DESIGN DRESS..kekeringan idea..so aku update sikit biz aku ni..jgn mare..selingan.. :D




Ni satu lagi skirt PADDLEPOP..apa hingat eskrem je ada paddlepop..skirt pun ada tau..ada lagi kaler lain..kalau ghajin & korang nak cuci2 biji mata tu x mo kasi ngantuk ptg2 ni,pi le kat fb @ blog aku (link aku dah kasi kat atas.cuma klik je).. :D

LifeStyle

Salam Maal Hijrah 1434H

09:09

Salam Maal Hijrah 1434h..moga tahun baru dalam islam ni memberi kita semua kebahagiaan, murah rezeki & untuk TTCian termasuk aku, moga kami berjaya mendapat zuriat kami sendiri..Aamiin..

6 hari aku bercuti,blog pun cuti gak..aku ni kalau time cuti, malas sikit nak update2 blog ke hapa..aku cuma BW je..kalau time cuti kat umah aku nak kena berebut guna lappy ngan mr hubby..yg aku nak berinternet..mr hubby lak nak men game..penyudahnya aku mengalah je lah..sbb aku nak buat keje umah mcm memasak,kemas umah ke hapa..mr hubby tak pe lah, boleh ngadap lappy je..tau,tau makan t/hari,makan malam dah siap..umah dah bkemas, baju dah basuh sume..tu yg aku kalau cuti malas sikit nak update2 blog ni..tambah2 plak malu ai sbb last week mama & adik2 mr hubby datang bercuti ke umah kitaorg..ada la salah sorang adik ipar aku tegur lak yg aku aktif berblogging skrg..dalam hati aku, eh adik ipar aku ni baca ke blog aku ni..ni sume mr hubby le punya keje, war2 kat adik2 dia aku ada blog..aku ni kan pemalu sikit.malas nak expose2..masa adik ipar aku ckp tu aku senyum je lah tapi aku benornya tak baper suka kalau org ckp apa yg aku buat sbb aku ni pemalu orgnya..kat luar aku ni bukannya byk bckp pun..kalau dengan org2 yg aku serasi je, aku leh borak bagai nak rak..jadiknya bile adik ipar aku tegur, tu aku jadik pemalu tu..bukak lappy pun tak masa mama & adik2 mr hubby ada kat umah haritu..baik je aku..aku bukak blog, fb pun guna phone je..kalau guna phone, mmg aku tak de la komen ke hapa sbb tekan huruf lain, huruf lain yg keluar..sakit jer hati..kalau guna phone, mmg aku baca blog org je @ tengok fb aku..harini aku masuk koje tu yg blog berupdate ni..aku penah le try nak buat entry yg auto publish tapi tak jadik,hokayyy..

mr hubby

souvenir & experience

11:19

yeay..mr hubby dah balik dari Sarawak..souvenir yg mr hubby beli..Kek lapis ada 5 biji..fridge magnet 3 ketul & keychain 10 ketul..dalam gambar ni, 1 kek lapis ngan 1 fridge magnet dah bagi mak aku..balance 2 lagi fridge magnet tu untuk kitaorg & mama (M.I.L)..key chain lak,10 ketul tu mr hubby nak bagi ofismate dia..ops,yg tak de dalam gambar ikan terubuk..aku malaih nak snap picture sbb org yg jual tu dah baik bungkus dengan paper..kang kalau aku bukak, aku tak gheti nak bungkus balik..ngeeee..ikan terubuk ada 4 ekor..bagi mak aku 2 ekor,lagi 2 ekor kat mama (M.I.L)..untuk kitaorg, tak beli sbb aku & mr hubby tak gheti nak masak & makan ikan terubuk..ikan terubuk kan byk tulang tue aku & mr hubby tak gheti nak makannya..nanti kalau aku gi umah mak aku, mak masak ikan terubuk ni aku snap pic..share kat sini.. 
hah..yg gambir sarawak tu lak..korang baca le apa kegunaanya..yg aku bold hitam tu, tidak sesuwei untuk bacaan 18 tahun ke bawah..mana la tau,kot ada adik2 yg baca blog aku ni..(verasaan je aku..macam ramai benor org baca blog aku)..hehe..

kek lapis,fridge magnet & key chain

Gambir Sarawak

Kegunaan Gambir Sarawak..korang jgn nk pikir macam2..(eh,tetiba lak)..hehe

ni pulak adik ipar aku yg tengah training Polis kat PULAPOL Kuching..masa sampai hari ahad lepas mr hubby jumpa ngan dia..perbezaan kulit yea sebelum & sekarang..hihi..

ni masa mula2 kitaorg hntr dia kat PULAPOL KL..nmpk le ceroh sikit..

yg ni latest..masa mr hubby jumpa dia kat Kuching..see the different..ngeeee 

Komen mr hubby sepanjang dia kat Sarawak dari segi makanan, tak baper nak masuk ngan selera dia..maklum ler selain cara masakan yg berbeza..mr hubby ku itu kan cers (**cerewet**) sikit..hihi..x kutuk tau,syg..cakap je..ngeee..yg lain2 tu rasa nye tak de apa pun..sume okey2 je.. :D cuma kat sana mr hubby byk makan makanan laut cam udang,sotong sume..so balik Kay Ell, mr hubby bawak balik ngan bengkak kat kepala..mr hubby ku itu, kan alergi makanan laut..tapi mr hubby cakap nak buat camne, makanan kat sana byk berasaskan makanan laut..so tak kan nak diet lak,kan..dah le mr hubby gastrik..so makan je la..jgn byk citer.. :)   

mr hubby

Emo x tentu pasal

13:16

Mr hubby dah 4 hari kat Sarawak..masa 1st day tu,mmg dia ada la kol2 aku sebab baru sampai,kan..belum start keje lagi..hari isnin pun ada kol jugak..okey,fineeee..smlm 1 whole day aku kol dia tak dapat2..ptg time dah abis wktu keje baru dpt contact..bila aku tanya napa kol tak jawab2..mr hubby cakap kat phone dia tak de missed call pun..okey,x de missed call..abis tu dia tak gheti2 ke nak kol aku,kan..update le apa2 story..dah makan ke,dah minum ke..huh..sabor je la aku..semalam pun dah malam baru mr hubby kol bagitau baru abis keje kat Serian kot kalau x silap..dalam pukul 12 lebey, mr hubby sampai hotel..dia mesej bagitau baru sampai kat hotel..aku terjaga masa mesej masuk tapi aku tak reply..sbb cam mamai2 pas tu smbung tido..hihi..pagi tadi, aku tetiba cam emo lak..ni emo apsal lak..cik P nak mai ke?ntah (angkat bahu)..mula2 cam malas aku nak kol mr hubby..kenkonon cam nak majuk la..yea ar smlm jenuh aku mendail,petang baru dapat contact..yang mr hubby lak tak gheti2 nak call aku..huh..bz nau ke kat sarawak tu..pikir +ve,pikir +ve w/pun kat mind dah pikir ke lain..besa ar pompuan,kan..pagi tadi dalam tak nak call tu sbb nak majuk,aku call jugak la..mr hubby baru bangun..tapi cakap kejap je..dia cakap baru nak mandi sebab nak gi buat keje kat Kuching lak..sore aku seyes je pdhal tengah menahan emo..mr hubby tanya,napa..aku cakap je lah x de apa2.. :D koserrr nak bagitau aku tengah angin kus kus..


LifeStyle

FRISO Mum Gold

09:57

Hamboi,dah baper hari x mengupdate blog kesygn ni..bz ler duk mengupload gambar2 beg,dress kat blog 1 lagi ngan FB..tmbah2 lak baru belajar buat watermark sendiri..lagi ler mcm jakun..hehe..Skrg aku tengah mencari susu ni untuk tulang yg kuat & sihat..hihi..maklum la sejak peningkatan usia ni, aku selalu sakit belakang..macam org tua je..pdhal x sedor diri..usia dah masuk 3 series..hehe..susu sample ni aku dapat dari sorang ofismate..dia pun dapat free masa singgah booth Dutch Lady kat dalam Maju Junction last week..w/pun dpn tu gambar pompuan mengandung tapi staff DL tu cakap tak mengandung pun boleh minum..then aku tengok isi kandungan dia..salah satu nya ada Asic Folic..hmm,gud gud..boley diamalkan untuk wanita2 TTC termasuk aku..hehe..tak yah mkn pil tu sbb dah ada dalam susu ni..rasa dia pun cedap..mak aku ada try rasa time aku bancuh susu ni..mak aku cakap macam rasa biskut yg mak aku penah makan tapi tak ingat brand apa..


 so, meh la kita reramai minum susu untuk tulang & gigi yang kuat.. :D

mr hubby

1st time outstation

10:28

short update..baru lepas hntr mr hubby ke KLIA..tpksa mintak tlg abah sbb aku x gheti drive..huhu..tue la lesen ada, x mau praktikkan..


ni 1st time mr hubby kena keje luar sbb mr hubby dh tukar ke unit baru..so mr hubby ada kat sarawak smpai hari khamis ni..aku stay kat umah mak..

"syg..no noty2 yeak..dah le awek2 sarawak cun2 sume".. :-)

perlukan bantuan

Perlukan Bantuan #2

15:56

Entry sebelum ni aku ada mintak pertolongan dari rakan2 blog sebab blog aku yg 1 lagi tu tak de button 'JOINT THIS SITE' untuk sesapa yg nak follow blog aku tu..tadi aku pasan, dah ada yg button tu..betul la mcm ada salah sorang member blog aku ckp, mebi line tenet kat ofis aku ni tak baper okey..tadi tengok2 ada jap button tu..pas tu tak de lak..so mebi line tenet kat ofis aku ni tak baper stabil tu yg bila aku view,jadik cenggitu..tapi tak pe la,small the matter je..so sudi2 kan la singgah ke blog chintafiezzshop tu..just klik kat sidebar belah kiri blog ni :D

perlukan bantuan

Perlukan bantuan

11:42

Need help sesapa yg terer I.T..macamne nak set kat blog baru aku ni untuk follower ikut blog aku (kalau ada yg sudi ler..hehe)..masa aku buat blog yg personal ni,senang je..klik html,select followers..terus automatik kuar..follower just tekan button  JOINT THIS SITE..korang dah boleh follow blog aku..yg blog bisnes aku baru buat ni,tak de kuar pun button JOINT THIS SITE (macam gambar kat bawah ni)..macamne yeak nak buat..TOLONG!!!!





bisnes kecil-kecilan

Pengumuman,pengumuman.. :D

15:46

Beria jer aku ni..pengumuman bagai..sebenornya nak share dengan kawan2 blog ku sekelian aku dah pun buat blog untuk advertise barang2 yang aku jual cam handbeg,wallet (replica) & maxi dress..so kalau korang berminat nak jamu2 mata @ nak beli-beli ke..leh ar masuk ke blog aku yg INI. tak pun korang boleh terus je klik kat sidebar belah kiri blog ni..tengok yg nama ChintaFiezzShoppe..blogshop aku punya ler tu..jemput,jemput singgah yea..aku baru masuk sikit je gambar2 handbeg,wallet (replica) n maxi dress tu..ada lagi..slow2 aku upload semuanya.. :)

HaPpY sHoPpiNg,gals.....