God Bless You @ Alhamdulillah

10:19

Saja nak share story sikit..semalam aku & mr hubby tido umah mak aku sebab mr hubby keje sampai lewat malam.Nak balik umah kitaorg malam2 naik motor,agak jauh so decisionnya better tido umah mak aku jer..just nak tanya opinion sikit,selalu kalau kita bersin..kita akan sebut apa?rasanye 'alhamdulillah',kan?aku tulis ni bukan ler bermaksud aku & mr hubby ni baik gilerrrrr ler sangat..cuma sekadar pendapat kitaorg jer..

Pagi2 ni masa kitaorg naik lif, ada le sepasang suami isteri,baby dorang & adik pompuan pada si isteri kot..masuk2 je dalam lif, yg si isteri ni cam membebel kat adik pompuan dia..duk tanya adik dia nak naik apa..LRT ke,komuter ke..peh tu, dia cakap la LRT ni ada jadual dia..x macam komuter..x de jadual..aku berdiri sebelah ngan si isteri ni..aku cam confuse dia cakap gitu sebab setahu aku komuter yg ada jadual pukul baper akan sampai melainkan kalau ada delayed..LRT lak lebey kurang dalam 10-15 minit setiap satu..boleh agak2 ler..x tau le pulak kot stesen komuter yg adik dia nak naik tu, screen yg appear pukul baper komuter sampai, rosak pulakkan..dalam lif, si isteri ni membebel kat adik dia..adik dia senyap je..kakak dia tanya berpatah2..dia jawab sepatah dua jer..'lrt kot'..hah,lebey kurang gitu je adik dia jawab..muka adik dia pun cam 10sion je kakak dia membebel2..dah le sore boleh tahan kuat..aku bdiri sebelah dia pulak tu..okey berbalik pada story macam tajuk entry ni & yang aku tanya pasal bersin tu..gini storynye..kan aku mention tadi dorang ada baby..si suami yg tengah dukung baby dorang tu..tetiba baby dorang terbersin..yg si isteri a.k.a mak baby ni terus cakap kat baby dia 'god bless you'..aku senyap jer la..dalam hati, napa x cakap 'alhamdulillah'..yea ar dia cakap 'god bless you' tu macam tiru omputeh lak..lantak ler,kan malas nk amik port..macam le aku baik sangat..aku tak cakap apa2 pun kat mr hubby..masa mr hubby tengah bukak kunci kat motor..mr hubby cakap macam ala2 tiru yg si isteri tadi cakap kat baby dorang 'god,bless you'..aku senyum je lah,aku pun cakap ada tpikir napa si isteri tu tak cakap 'alhamdulillah'..mr hubby pun cakap menda yg sama..kan elok kalau cakap 'alhamdulillah'..macam2 ragam orang ni..tapi bukan le aku nak ngata,si isteri tu tadi nampak cam hoverrrr sikit..apa2 je lah..klik SINI kalau korang nak tau pasal bersin napa kita cakap 'alhamdulillah'..kalau yg dah tau tu, x pe la..aku cuma share untuk yang tak tau..even kalau kita dengar org bersin,kena jawab something..aku pun baru tau pasai ni..see aku bukan le baik sangat pun.. :D

You Might Also Like

6 Comment

  1. K ckp 'Alhamdulillah'... sebb semua kuman2 and virus2 terpelanting masa kita bersin.. :)

    ReplyDelete
  2. bukan susah pon kan nk ckp alhamdulillah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia dah terbiasa kot ckp cenggitu.. :)

      Delete
  3. Sebagai Islam memang kita wajib cakap Alhamdulillah bila bersin.. Kalau orang yang bersin dah cakap Alhamdulillah, kita jawab dengan YARHAMMUKALLAH (semoga Allah merahmatimu.. tu bukan apa, pengaruh barat la tu... Masyarakat moden lah kononnya... Dunia dah akhir zaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasih..saya pun baru tau jugak pasal kalau org bersin,kita kena jawab..

      mebi kot si isteri ni nk tiru ala2 omputeh gitewwww... :D

      Delete