Anak Emak

00:28

Sapa anak emak..angkat tangan.. :-)..semua anak mak,kan..tnpa mak,sapa ler kita..point di sini,cewah mcm berdebat pulak..akceli aku nak citer pasai kalau kita dah berkawen,seeloknya kalau kita ada masalah rumahtangga jgn la citer pada sesapa pun w/pun ibubapa kita sendiri.bukan apa,takut kalau ada ibubapa yg emo lebih,dorang x boleh terima kalau anak2 dorang ada masalah,lagi teruk kalau ibubapa masuk campur dlm rumahtangga anak2 pulak.so lagi bagus kalau kita ada masalah kita bincang dgn pasangan masing2.tapi kalau pasangan yg PJJ macamne pulak,kan?yang penting komunikasi.kalau ada tak puas hati ke apa,try le diskuss n suami isteri kena la saling respect w/pun ada isteri yg lebih tua dari suami.lepas kawen,kita kaum perempuan ni keutamaan kita pd suami..ewah,dah cam penceramah pulak aku rasa :-)..sebenarnye aku tulis pasai entry ni sbb aku meluat n tak puas hati dengan mak pd sorang kenalan aku.anak dia dah kawen pas tue PJJ pulak.so,boleh tak masa jumpa dengan mak kenalan aku ni,boleh pulak dia dengan bangga ckp,x kisah kalau somi kenalan aku ni kawen lain..maklum ler org PJJ,jarang jumpa.bila sesekali somi dia blik jumpe dia,harus ler somi dia nak bermanja2,kan?jadik mak kenalan aku ni tak suka.kenalan aku ni stay ngan parents dia.mak kenalan aku ni ckp , suh menantu laki dia ni cari pompuan x koje,yg tak abis skolah n muda so boleh la layan somi sepenuh masa.dia cakap anak dia nak cari duit...aku bukan nk ckp,kenalan aku ni klu koje taraf pegawai ke,x pe la jugak..ni....paham2 je la.aku pun tak cakap aku n mr hubby senantiasa okey je all the time.pernah le jugak aku n mr hubby bergaduh,masa tu aku kat umah parents aku..aku dh nangis2..mak n abah duk tnya aku pasai apa?aku cuma cakap 'tak de apa'.btw,smbung citer blik..mmg aku menyampah n meluat bila mak kenalan aku ni duk berciter n dengan cara dia cakap yg penuh bangga n berlagak,duk suh menantu dia cari isteri lain.dia cakap dia tak kisah pun.menantu dia tak tau pasai ni tapi kalau dah dia duk berciter ngan org lain hari2,kata2 tu satu doa.betui2 menantu dia kawen lagi satu,baru tau..anak dia ler yg makan hati..jadiknye moral of the story,kalau kita ada masalah ngan somi,kita cuba ler berbincang.kalau boleh,tak payah ar semua nak citer ngan parents..if parents kita okey,boleh bagi pndpt yg +ve,x pe..jgn pulak sebaliknye.pada pendapat aku jugak,kalau dah kawen seeloknye kita duduk berasingan dengan parents masing2.dari situ kita boleh belajar hidup berdikari n bina keluarga kita sendiri.if ada pasangan yg PJJ,si isteri tu try le usaha utk ikut suami..tempat isteri di sisi suami.. :-) haha..dah macam penceramah pulak aku ni..sebenarnye ni cuma pndangan peribadi aku je sbb menda ni berlaku depan mata aku..

You Might Also Like

13 Comment

  1. betul tu..ada masalah..selesaikan sendiri...baru cepat matang..jgn kebudak-budakkan...

    ReplyDelete
  2. Izan :betui tu..jgn le sikit2 nak ngadu ngan mak..kalau mak tu membantu tak pe la jugak..ni duk berlagak citer ngan org lain,suh menantu laki dia cari isteri muda..

    ReplyDelete
  3. setuju setuju dengan fieza... tapi pelik la.. ade jugak mak macam tu ek?? kalau mak lelaki yg kate gitu.. ok lagi.. ni mak perempuan.. suke ke dia anak dia bermadu.. haii.. donia donia donia.. mulut mak kalau asyik cakap je.. memang nanti jadi kenyataan lah suatu hari nanti.. huhuuuu.. mintak la dijauhkan mende2 tak elok tu.. isshh isshhh ishh..

    ReplyDelete
  4. ishh macam tue punya mak pon ada ek.. kesian kawan fiza tue mst makin sakit...
    Sue pon ddk ng parents sue... kalu kita org gaduh ke apa ke xpernah pon nak cakap kat mak cam malukan suami jer.. then berlakon jer cam baik tapi hakikat nye tgh perang bagai nak rak tue hu3...

    ReplyDelete
  5. Ina : tue la macam2 perangai org ni..saya kalau org lain bagitau mmg tak percaya tapi ni masa jumpa depan2,mak pompuan tu bangga citer pasai ni..cara dia ckp tu mmg sakit hati le dengar.saya masa tu senyum je la..kata2 dari mulut mak ni,kan satu doa.hari2 duk sebut,x mustahil jadik kenyataan.

    ReplyDelete
  6. Sue84 : sama le saya pun kalau kat umah parents,time tu tengah perang,buat cam bese je..x citer pun ngan mak abah.kawan saya tu,x pasti ler dia setuju ke tidak ngan tindakan mak dia tu.masa mak dia sibuk duk berciter,dia senyap je..

    ReplyDelete
  7. eee..selenge nye mak mentua..ke mmg dia xsuka menantu dia tuh sbnrnya

    ReplyDelete
  8. Fini : sebenarnya masa kawen ritu okey tapi baru je ni dia marah pasai menantu dia tak mau ikut kehendak dia..

    ReplyDelete
  9. masalah menantu ngn mertua neh mmg byk kali da terjadi..yg penting kite pandai handle..klu dia bising or tegur dengar kan aje..jgn melawan walaupon kadang2 menyakitkan ati kite..agak2 klu da xtahan ckp secara elok2..xpyh gaduh2..
    alhamdulillah setakat neh sy n mertua ok :)

    ReplyDelete
  10. Betul tu.. masalah rumah tangga, biar kita dan husband je yang tahu.. tak elok kalau orang lain tahu... apa yang penting,KOMUNIKASI antara suami isteri...

    ReplyDelete
  11. Sue : betul tu..masalah menantu n mentua ni dah byk kali terjadi..ada tu smpai bercerai sbb cmpur tgn famili..tapi mmg betul pun,kalau org tua bising2,kita layan je la.nak di lawan kang kata derhaka pulak.

    Hanim : Seeloknye gitu le kalau ada masalah ke apa bior kita n somi je yg tau.tak yah ler smpai nk babit org luar..

    ReplyDelete