Rawatan Kesuburan (2)

01:31

MRI Scan (sebelum aku citer lebih lanjut,ni la gmbr MRI.aku panggil terowong)
MRI kat PPUM tu tak de la sebijik macam ni,lebih kurang je cuma yg kat PPUM,1 badan kita masuk dalam terowong tu utk.scan..kalau gambar ni,utk bhg.kepala je kot)..

Okey smbungan dari entry yg sebelum ni..next appt aku 6 oktober 2011,kali ni jumpa ngan gynae india (Dr.Arasu) nama dia..mula2 aku cam cuak je,ingtkan dapat gynae yg sama ritu..risau jugak kot2 dia kena pegang2 kat badan aku.nasib baik tak,dia cuma bagitau result darah aku & sperma husband and resultnya okey.x de masalah..kalau x silap masa ni Dr.Arasu ada bagi clomid utk.1 cycle & suggest hari2 tertentu untuk bersama.kira try secara natural ngan bantuan clomid & Dr.Arasu tetap suruh aku buat MRI-HSG (yg ni untuk cek saluran tiub kiri & kanan tersumbat ke tak).aku sangat berharap clomid 1 cycle tu menjadik so aku tak payah ler buat MRI-HSG ni..but still not yet rezeki kitaorg..MRI-HSG ni kira baru lagi kat PPUM ni & kalau ikutkan kena bayar.sebab aku k/tgn gomen,bawak GL je so free.utk buat ni,aku kena tunggu call dari Dr specialist MRI-HSG ni.jadiknya pada 14 November 2011,baru aku buat MRI-HSG ni.at first,aku ingat husband leh ler temankan aku sekali bos dia x bagi keluar.nak tak nak,aku mintak tolong abah utk.hantar & tunggu aku masa aku menjalani rawatan ni.nasib ler abah tunggu tau (thank you abah)..nk masuk dalam terowong ni,semua barang2 kemas kena bukak.dh ler rantai,gelang aku semua jenis berikat ngan benang sebab mak ckp aku suka cicirkan barang kemas.jenuh nk bukak.dah berjaya bukak barang2 kemas aku tu, aku mintak tlg abah pegang.then,aku kena pakai baju hospital.lepas tu Dr ni panggil aku & explain prosedur pemeriksaan ni kat aku and dia suruh sign borang,then Dr tunjuk terowong yg aku kena masuk tu..selalu aku tengok terowong tu dalam citer tv je.kali ni aku mengalaminya sendiri.kat sini aku letak gmbr MRI yg aku cari dari Uncle Google.Kalau korang mau x cuak kena masuk kat terowong tu..So,b4 masuk dlm terowong tu,aku kena baring atas katil.nasib gynae & nurse pompuan..masa baring tu gynae masukkan something ikut V aku,rasa aku mebi saluran utk.masukkan cecair yg nak cek tiub aku tersumbat ke tak..aku ingt masa tu,gynae dah siap masukkan cecair tu sebab aku x rasa sakit pun.aku dah lega sebab dari pembacaan aku kat internet & forum favourite aku,proses ni akan sakit if tiub kita tersumbat.jadik bila aku rasa x sakit,lega ler aku yg mksudnya tiub aku okey..so,aku pun buat rilek je.then,gynae tolak aku masuk ke bilik yg ada  terowong tu.Sebelum nk masuk terowong tu aku kena pakai macam headphone sebab kata Dr bunyi2 masa scanning berjalan sedikit bingit.Lepas tu Dr & staff dia tolak katil aku masuk dlm terowong tu,aku rasa dkt 1/2 jam kot kat dlm tu sebab aku rasa cam lama je..dlm hati masa tu mmg nebes tapi wat rilex je.dalam hati berulang2 kali aku baca satu ayat yg member ofis aku bagi..tak lama lepas tu,Dr ni masuk kat bilik tu balik so aku ingt dah setel.rupa2nya Dr baru letak cecair tu ikut saluran yg dah masuk kat V aku masa mula2 tadi..giler sakit..aku dah mengerang2 sakit tapi Dr tu tak dengar pun sebab dia kat hujung kaki aku & aku still dalam terowong tu.pas beberapa saat,baru okey.agaknya tadi mula2 sakit masa Dr nk letak sebab cecair tu baru bergerak ke tiub kiri & kanan aku.so,aku rileks je la..dah keluar dari terowong tu, Dr keluarkan balik saluran tadi & aku kena pakai pad sebab lepas proses tu ada spotting/pendarahan sikit.Then, Dr pnggil aku & bagitau result.Tiub kanan aku okey but tiub kiri aku mcm sempit sikit coz cecair yg masuk ke rahim aku belah kiri,sgt minimum..pas tu yg masa mula2 aku masuk dlm terowong tu,Dr scan keadaan dalam rahim aku dulu & tengok kot2 ada yg bermasalah.so far,x de masalah.Jadik lepas Dr dah explain result kat aku & Dr tu mintak aku isi borang soal selidik pasal proses MRI ni sebab dorang nk buat kajian.Kira aku ni jadik salah sorang uji kaji dorang ler..Dah abis rawatan ni aku tukar baju then balik umah parents aku dulu sebab masa tu husband aku x abis keje lagi..hmmm,panjang sangat ni..nanti aku smbg lagi next entry..

You Might Also Like

6 Comment

  1. uishhh...seram tul tgk benda alah ni... k pun nnt nak kena wat HSG, tp, bukan mcm ni kot...doc suh try clomid 3 cycle dulu kalau tak berjaya, baru doc suh buat HSG.. risau betul...

    ReplyDelete
  2. K,MRI ni kat PPUM baru lagi.so,kalau buat treatment kesuburan kat situ,HSG kena buat mcm ni ler.kat hsptl2 lain rasanye still cara besa..masukkan cecair lps tu kita kena mengiring kiri / kanan..oo,kes K ni mcm ada sorang member RH,Dr dia suh try clomid utk.2/3 cycle dulu.kalau x suksess gak kena buat HSG ni.tapi dah smpai rezeki dia & somi,dia berjaya preggy..

    ReplyDelete
  3. best la dpt pengalaman masuk mesin ni.. =) ye ke? alhamdulillah... rezeki dia kan? K, tgh risau sgt ni...period blum datang lagi.. so, tak makan lagi clomid ni.. arini dah cd 52 dah... tanda2 nak period pun tak da.. runsing la...

    ReplyDelete
  4. Chenta nak jugak jumpa gynea ni. Tp still fikir secara naturally, n try supplement. Hujung tahun nanti kalau still belum ada rezeki insya'allah chenta jumpa gynea. Bln 11 ni ckup la 2tahun. Hu3 kejap je masa berlalu kan. Moga usaha kita semua dipermudahkan oleh NYA, amin

    ReplyDelete
  5. K,mmg bagi pengalaman baru kat saya dpt masuk mesin ni..hehe..K,saya pun period x regular jugak..penah period x kuar baper bulan,saya makan ubat dr & penah jugak saya biar je,lepas tu dekat 3 bulan baru kuar secara natural sbb malas nk bgantung ngan ubat sgt.

    ReplyDelete
  6. chenta,dulu saya pun pikir gitu jugak ler nak secara natural tapi biler usia perkahwinan dah masuk 3 tahun,terus saya & somi decide buat treament ni kat hsptl..x kisah ler jnji kitaorg usaha.semoga usaha kita semua ni dipermudahkan oleh NYA.amin

    ReplyDelete