Rawatan Kesuburan (1)

12:58

Entry kali ni aku nak share sikit apa rawatan2 moden yang aku dah buat dalam usaha aku & husband untuk menjadi mummy & daddy pada anak2 kami (cewah mummy,daddy..cam omputih lak)hehe..treatment aku start bulan jun 2011 di Pusat Perubatan Universiti Malaya,P.Jaya but sebelum tu kena dapatkan surat rujukan dari mana2 klinik.so dah dapat surat,aku buat apptointment & 1st jumpe gynae bulan jun 2011.masa mula2 tu kena citer ler serba sikit sejarah contoh mcm dah baper lama kawen,period aku regular ke tak,husband smoking ke & ada lagi rasanya soalan2 lain tapi aku tak ingat..so,sebab period aku mmg tak regular dari zaman aku anak dara lagi,gynae suh tunggu period untuk amik darah masa hari kedua period.amik darah ni untuk cek tahap hormon dalam badan aku (kot terlebey hormon lelaki ke).oleh kerana period aku x regular,utk.amik darah tu kena hold dulu ler.masa tu gynae cuma suruh buat pap smear & scan rahim aku..nasib ler gynae & nurse pompuan..malu tu kena tunjuk V aku kat dpn org lain selain husband aku,yea.so,pap smear ni gynae akan amik sikit sample kat V aku guna speculum (x sure betoi ke tak ejaannya) tapi bentuknya mcm muncung itik..buat pap smear tu,idok ler sakit sangat.senak sikit je & pas tu ada spotting sikit.mmg gynae dh inform awal2 ler pasai ni.then,kena gi ke bilik sebelah pulak utk.scan rahim..dari scan tu le,dpt detect yg aku ni PCOS..huhu..Dari scan ni,nmpk ler bentuk bulat2 kecik berantai..at first gynae pompuan ni nk bagi clomid dulu tapi pas dia diskus ngan gynae lain melalui telefon,gynae tu suh buat test darah dulu & husband kena bagi sampel sperma.Jadiknya b4 aku buat test darah 2nd day period husband dah bagi ler sperma dia kat lab PPUM (x yah le aku citer secara detail pasai ni.paham2 je la..hehe) yg aku pulak kena tunggu next period aku kuar ..9 september 2011, aku amik darah 2nd day period..fuhh,jenuh menunggu turn kat PPUM tu.amik darah kejap je,tunggu no.giliran yg lama giler..masa nurse tu nk cucuk kat jari aku,aku pandang tempat lain.rasa cam ngeri je..then,dh setel tu aku kena gi ke gynae utk.set next appt..k,nanti aku smbg next entry sebab pnjg citernya..boring lak kalau baca panjang2..tapi untuk sesapa yg ada masalah cam aku,elok ler baca as pengetahuan & tau apa prosedur nk buat if ada masalah yg sama macam aku ni..




Ni le speculum yg aku cakap mcm muncung itik tu..

You Might Also Like

0 Comment